Ostaci malezijskog Boeinga sa 239 putnika primijećeni na pučini između Malezije i Vijetnama?

Video: YouTube (CBS, Al Jazeera)

BOEING 777 malezijske aviokompanije koji je s 239 putnika i članova posade nestao na letu iz Kuala Lumpura za Peking još nije pronađen, a vlasti prate više tragova. Svakom minutom nada za pronalaskom preživjelih se smanjuje.

U potragu je uključeno 40 brodova i više od trideset zrakoplova, no obiteljima putnika rečeno je da se počnu spremati za najgore. Malezijski istražitelji kažu kako postoji mogućnost da se zrakoplov vratio.

"Jedan vijetnamski zrakoplov javio je da je primijetio dva razbijena dijela nečega koji bi mogli pripadati zrakoplovu"

Mogući ostaci Boeinga 777 Malaysia Airlinesa koji je nestao u subotu primijećeni su na pučini blizu Vijetnama, rekao je u nedjelju jedan visoki vijetnamski dužnosnik. "Jedan vijetnamski zrakoplov javio je da je primijetio dva razbijena dijela nečega koji bi mogli pripadati zrakoplovu" na pučini kod otoka Tho Chu, rekao je za France Presse dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Budući da je ondje već pala noć, nije predviđeno njihovo vađenje iz mora tijekom nedjelje. Zrakoplov je identificirao područje i brodovi će na to mjesto biti poslani u ponedjeljak. Lokacija se nalazi na granici vijetnamskih i malezijskih teritorijalnih voda. U tom su dijelu Južnokineskog mora primijećene dvije velike mrlje goriva duge nekoliko kilometara.

Malezija je u nedjelju otvorila istragu zbog terorizma nakon nestanka Boeinga 777 dan prije s 239 putnika i članova posade. Među njima je bilo i putnika koji su se ukrcali s ukradenim putovnicama.

Plutajući predmeti za koje se ranije sumnjalo da bi mogli biti ostaci aviona oko 100 kilometara od vijetnamskog otoka Tho Chu nemaju veze s nestalim avionom, objavio je CNN.

Interpol potvrdio da su na malezijskom letu korištene ukradene putovnice

Danas je i Interpol potvrdio da je najmanje dvoje putnika koristilo ukradene putovnice. U tijeku su pregledi putovnica ostalih putnika.

Na popisu putnika nalaze se imena Christiana Kozela (30) iz Austrije i Luigija Maraldija (37) iz Italije, no oni nisu bili u zrakoplovu, a putovnice su im ukradene. Interpol je objavio da nastoji otkriti pravi identitet putnika koji su se ukrcali na taj let s ukradenim putovnicama.

Ministar obrane Hishamuddin Hussein rekao je da Malezija surađuje s FBI-jem i drugim stranim agencijama nakon što se pojavila informacija o još dva putnika koji su možda putovali s ukradenim putovnicama. Provjeravaju se identiteti ukupno četiri sumnjiva putnika, od kojih se jedan ukrcao s austrijskom, a drugi s talijanskom putovnicom. Dvojka za koju je potvrđeno da su putovali ukradenim putovnicama zajedno je kupila karte.

U međuvremenu je pronađen i radarski signal aviona koji je nestao prije više od 24 sata. Zapovjednik avijacija Rodzali Daud rekao je kako se istraga sada usmjerava na radarske signale koji su pokazali da je avion napravio zaokret i počeo se vraćati putem kojim je dotad letio.

"Mi smo smo pregledali sve snimke radara koje smo imali. Shvatili smo da postoji mogućnost da se zrakoplov vratio prema Kuala Lumpuru. Potraga se proširuje duboko u Južno kinesko more. Pomoć smo zatražili i od naših indonezijskih prijatelja", kazala je Rodzali Daud iz Malezijskog zrakoplovstva. Malezijski ministar prometa potvrdio je kako se "ne isključuje mogućnost terorističkog napada". "U kontaktu sam s međunarodnim obavještajnim službama, istovremeno i naše su tajne službe aktivirane".

Na sumnju u terorizam navela je činjenica da su se u zrakoplovu nalazila dva putnika s ukradenim putovnicama. Riječ je o dvojcu s ukradenim putovnicama Austrijanca i Talijana. Kupili su karte u isto vrijeme, a čak su kupili i karte za isti let iz Pekinga u Europu. Sumnju budi i informacija da se petero ljudi koji su kupili karte nisu pojavili na letu.

"Pilot je bio zaljubljenik u avione i vrlo iskusan, nemoguće je da bi on na bilo koji način bio kriv za nestanak aviona"U međuvremenu su se mediji raspisali o pilotu nestalog aviona. 53-godišnji Zaharie Ahmad Shah toliko je uživao u letenju Boeingom 777 da je slobodne dane provodio na simulatoru leta u svom domu, rekli su njegovi sadašnji i bivši kolege. Oduvijek je želio postati pilot i to mu je i uspjelo 1981.

Kolege koji su radili s njim kažu da jako dobro poznaje Boeing 777. "On je zaljubljenik u avionsku tehniku. Mogli ste ga bilo što pitati i on bi vam pomogao. Takav je on", rekao je kopilot Malysia Airlinesa koji je ranije letio s njim. Zaharie je postavio simulator u svom domu u predgrađu Kuala Lumpura. "Znali smo ga zadirkivati. Pitali bismo ga zašto nosi posao kući", rekao je pilot koji poznaje Zahariea 20 godina. Zaharie ima više od 18.000 sati letačkog iskustva i dužnosnici Malaysia Airlinesa kažu da je nemoguće da bi on na bilo koji način bio kriv za nestanak aviona.

Ne isključuje se mogućnost terorizma

Iz kompanije su priopćili da zrakoplov nije poslao nikakav znak upozorenja ili bilo kakav poziv koji bi upućivao na probleme na letu. Malezijski ministar prometa Seri Hishammuddin potvrdio je kako se "ne isključuje mogućnost terorističkog napada". Na tu ga je sumnju naveo trag prema kojem su se u avionu nalazili putnici s ukradenim putovnicama.

Malaysia Airlines u međuvremenu je u nedjelju priopćila da se boji najgoreg. "Strahujemo od najgoreg" stoji u priopćenju Malaysia Airlinesa. Dodaju da će im u istrazi vezanoj uz pad zrakoplova pomoći i stručnjaci iz američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza koji su upućeni u Aziju u pratnji stručnjaka Boeinga, čija tvrtka i izradila zrakoplov.

Obitelji su očajne te se žale na premalo informacija, dok vlasti tvrde da ih ne žele zaspati neprovjerenim informacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara