Ostavka Višnjića kojeg je Odbor za veterane optužio za kolaboraciju s vojskom SAO Krajine

Ostavka Višnjića kojeg je Odbor za veterane optužio za kolaboraciju s vojskom SAO Krajine

Foto: Hina

ČLAN Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) Čedomir Višnjić podnio je ostavku na tu dužnost, a u tijeku je postupak preimenovanja članova Upravnog vijeća centra, izvjestio je u utorak predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

Đakić je, zapravo, pročitao odgovor koji je Odbor dobio od Ministarstva kulture, a u kojemu piše da je Višnjić podnio ostavku 16. siječnja ove godine, te da je u tijeku postupak preimenovanja članova Upravnog vijeća Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je time na upit Ilije Vučemilovića (vanjski član Odbora) kojeg je zanimalo što je sa zahtjevom koji je Odbor u studenom uputio Vladi tražeći Višnjićevo i razrješenje predsjednika Upravnog vijeća Centra Krune Kardova.

Na raspravi o Višnjiću i Kardovu, prije dva mjeseca, temeljem dokumenata koje su dobili iz Centra, većina članova Odbora smatrala je da je neupitna Višnjićeva suradnja s okupatorskom vojskom tzv. SAO Krajine.

Kardovu su, pak, zamjerali "za povijesnu znanost pogrešan metodološki pristup koji ne uvažava kontekst vremena te moguće sudionike obrane Vukovara". Smatrali su i da ne razumije smisao postojanja Centra, arhivske ustanove od interesa za Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara