Ostojić: Radna obveza uvedena je zakonito

Ostojić: Radna obveza uvedena je zakonito

Foto: vlada.hr

KOMENTIRAJUĆI zahtjev Hrvatskog liječničkog sindikata za ocjenom ustavnosti uvođenja radne obveze bolničkim liječnicima, koji su gotovo dva mjeseca štrajkali, ministar zdravlja Rajko Ostojić ponovno je danas ustvrdio da je radna obveza uvedena zakonito jer je zbog štrajka bilo ugroženo pravo građana na zdravstvenu zaštitu.

Ostojić je u Puli izjavio novinarima da je sindikalni zahtjev za ocjenom ustavnosti uobičajeni postupak kada netko misli da nešto nije u skladu sa zakonom.

"Kao državni dužnosnik ne smijem to komentirati, ali radna obveza uvedena je isključivo po važećem zakonu jer je bilo ugroženo i narušeno osnovno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, i to od liječnika u štrajku koji primaju plaće iz doprinosa koji izdvajaju svi hrvatski građani. To smo naprosto morali napraviti" ustvrdio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva mjeseca štrajka više nije moglo čekati, jer su se liste čekanja u nekim bolnicama povećale tri do četiri puta. "Dok je to bilo na razini manjih županijskih bolnica i sporadično čekali smo, no kada se to počelo odvijati u velikim hrvatskim gradovima nismo više mogli čekati", izjavio je Ostojić.

Odgovarajući na pitanje kada će napokon krenuti izgradnja nove pulske Opće bolnice rekao je kako je Vlada dala jamstvo za prvi dio kredita, dok drugi ide preko HBOR-a, odnosno Europske investicijske banke (EIB).

"Prije tjedan dana EIB-u je isporučen i posljednji papir. Očekujemo pozitivno mišljenje, a povratnu informaciju i definitivnu odluku očekujemo krajem siječnja, odnosno početkom veljače, nakon čega možemo krenuti dalje", kazao je Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara