Ostojić nema pojma zašto liječnici i drugi medicinski djelatnici idu u štrajk: "Moramo proučiti razloge"

Foto: Nenad Dugi/Cropix

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić nije se posebno htio osvrtati na štrajk liječnika i medicinskog osoblja koji bi prema jučerašnjim najavama trebao početi 18. rujna, kao ni odgovoriti na pitanje što će za vrijeme štrajka biti s naručenim pacijentima.

"Vidjet ćemo. Jučer sam dobio dopis sindikata o štrajku, a nisam vidio razloge. Kad proučimo razloge, dat ćemo vam tu informaciju. Čim vidimo koji je razlog štrajka, mi ćemo krenuti u uobičajeni zakonski proces, a omogućit ćemo svim onima koji moraju imati operacije da to naprave", rekao je Ostojić.

Podsjetimo, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara (HSSMS-MT) objavio je jučer kako će njihovi članovi krenuti u štrajk 18. rujna u 7 sati ujutro. Detalji štrajka biti će poznati nakon sjednice koja će se održati u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici i sestre, podsjetimo, pobunili su se zbog plaćanja prekovremenih sati nakon što je sud srušio kolektivni ugovor. Zdravstveni djelatnici okupljeni u sindikatu HSSMS-MT odlučili su se na štrajk nakon što je propao pokušaj mirenja s Vladom. Kako su ranije najavljivali iz sindikata, tijekom štrajka osoblje će primati samo hitne slučajeve. Sindikat se žali na loše uvjete u kojima rade, a u štrajku će biti oko 46 tisuća medicinskih djelatnika.

"Očekujemo odaziv 70 posto svih liječnika koji rade u bolničkim ustanovama, nevezano jesu li ili nisu članovi sindikata, a negdje je otprilike takva procjena i za odaziv medicinskih sestara i tehničara", najavio je predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić.

Tijekom štrajka radit će se kao nedjeljom, a iz Ministarstva zdravlja su već ranije poručili kako će poduzeti sve mjere kako bi se tijekom štrajka osigurala maksimalna skrb za pacijente i građane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara