Ostojić u Karlovcu najavio Master plan: Odluka o smjenskom radu do kraja tjedna?

Foto: Hina

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić najavio je danas nastavak pregovora sa sindikatima o definiranju smjenskog rada i plaćanja dežurstava u bolnicama.

Po Ostojićevim riječima, do kraja tjedna, na temelju dvomjesečne analize, trebala bi biti donijeta odluka o smjenskom radu, uvedenom u bolnice početkom ove godine radi usklađivanja s EU direktivama.

"Smjenski je rad omogućio bolji pristup cijelom nizu bolnica i odjela. Na žalost, zbog nedostatka liječnika, osobito nekih specijalnosti poput anesteziologa i kirurga, imamo 'uska grla' koja ćemo rješiti dogovorom sa socijalnim partnerima, sukladno zakonu", poručio je Ostojić prilikom posjete Općoj bolnici u Karlovcu.

Poziv na sutrašnje pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva dobila su sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Sindikati očekuju pregovore o povratku 24-satnih dežurstava na bolničkim odjelima, na kojima se smjenski rad, zbog manjka liječnika, pokazao neodrživim.

No iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji nije htio potpisati kolektivni ugovor, poručuju da se neće odazvati jer će se pregovarati o "protuzakonitim rješenjima".

Dežurstva su, naime, dokinuta novim KU-om koji je potpisan početkom prosinca prošle godine. Sindikati očekuju da će se pregovarati o povratku na staro rješenje paušalnog plaćanja dežurstava, kako je to bilo definirano kolektivnim ugovorom koji je vrijedio do prosinca.

Time bi bili stvoreni uvjeti za povratak na staro na odjelima na kojima su, zbog uvođenja smjenskog rada, značajno produžene liste čekanja.

Poziv na pregovore poslan je na adrese Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i HLS-a. S obzirom da HLS nije potpisao KU, poziva ga se da to učini prije pristupanja kolektivnim pregovorima.

No, čelnik HLS-a Ivica Babić kaže da novi KU neće potpisati niti će doći na sutrašnje pregovore. "Rješenje koje se sada nudi protuzakonito je. Njime se vraćaju odredbe zbog kojih smo prošle godine dva mjeseca štrajkali", kaže Babić.

Ministar Ostojić danas je u Karlovcu, upitan o smjenskom radu, istaknuo da taj oblik rada u nekim bolnicama pokazuje dobre rezultate i omogućava pacijentima da usluge dobiju i u poslijepodnevnim satima.

Primjerice, u Karlovcu smjenski rad dobro funkcionira, također i bolnica Srebrenjak, koja smjenski rad ima godinama. U bolnici Lovran pacijenti se operiraju i vikendom. No, u splitskom KBC-u na četiri odjela mojom su odlukom vraćena dežurstva, rekao je Ostojić.

Master plan možda već sutra u javnoj raspravi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je danas da će Master plan hrvatskog zdravstva uskoro, možda već od sutra, biti upućen u javnu raspravu, odnosno da će biti predstavljen na mrežnoj stranici Ministarstva zdravlja.

Ostojić je tijekom današnje posjete karlovačkoj Općoj bolnici izjavio da je Master plan, koji bi trebao osigurati znatne uštede u zdravstvenom sustavu, prošlog tjedna predstavio Vladinoj radnoj skupini za praćenje reforme, te je od ostalih ministara dobio "zeleno svjetlo" za njegovo upućivanje u javnu raspravu.

Master planom se, između ostalog, predviđa "funkcionalna integracija" bolnica u Ogulinu i Karlovcu, a daljnjim će kontaktom obje biti vezane na zagrebački KBC Sestara milosrdnica, rekao je Ostojić otvarajući rekonstruirani Odjel za gastroenterologiju i endokrinologiju, te kiruršku salu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema karlovačke bolnice.

Razlog planiranoj većoj povezanosti bolnica u Ogulinu i Karlovcu je njihova dobra prometna povezanost autocestama, kao i to što im je osnivač i vlasnik Karlovačka županija.

Iako reforma zdravstva poštuje princip jedna županija - jedna bolnica, kod tih dviju bolnica neće doći do organskog spajanja. Bolnice će ostati odvojene, međutim predviđeno je da se kroz funkcionalnu integraciju značajno smanji broj akutnih kreveta i povećaju kapaciteti dnevnih bolnica.

Razlog su podaci koji pokazuju da je lani popunjenost bolničkih kapaciteta u Karlovcu bila 64 do 66 posto, a u Ogulinu 51 posto. Stoga idemo u preklapanje odjela i djelatnosti, što će biti značajno bolje za građane i liječnike, istaknuo je Ostojić.

Na novinarski upit hoće li se uvozom liječnika riješiti problem njihova nedostatka u hrvatskom zdravstvu, Ostojić je odgovorio da je unatrag dvije godine odobreno više specijalizacija i subspecijalizacija nego ikada prije u 23 godine hrvatske samostalnosti. No, budući da obrazovanje dugo traje, kazao je, do tada ćemo biti otvoreni za tržište rada Europske unije.

U prvih sedam mjeseci članstva u EU iz Hrvatske je otišlo 29 liječnika. Osam iz primarne zdravstvene zaštite, jedan iz privatne bolnice Magdalena, te 20 liječnika iz državnih bolnica. Od toga je osmero njih iz Rijeke, i to čak četiri anesteziologa.

HZZO će biti izdvojen iz državne riznice do 1. siječnja, vjerojatno i par mjeseci ranije, kazao je Ostojić dodajući da će se time značajno olakšati protok novca i povećati likvidnost, osobito ako Sabor odobri vraćanje doprinosa za zdravstvo s 13 na 15 posto.

Bio bi to značajno veći priljev novca, na godišnjoj razini od 2,3 milijarde kuna, čime bi se značajno smanjile liste čekanja.

U protekle dvije godine ostavili smo gospodarstvu pet milijardi kuna, rekao je, a da smo taj novac imali u zdravstvu, sve bi hrvatske bolnice bile u plusu.

Takva je bila odluka Vlade, i ja sam za nju glasao, jer smo htjeli da se snizi cijena rada, da se poveća produktivnost i otvaraju nova radna mjesta, kazao je Ostojić.

U uređenje Odjela za gastroenterologiju i endokrinologiju uloženo je četiri milijuna kuna iz tzv. decentraliziranih sredstava, a dodatnih milijun kuna za kiruršku dvoranu pri Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara