Osuđen bivši direktor Goldman Sachsa: Na temelju njegovih tajnih podataka biznismen zaradio milijune

Osuđen bivši direktor Goldman Sachsa: Na temelju njegovih tajnih podataka biznismen zaradio milijune

Foto: AFP

BIVŠI direktor Goldman Sachsa Rajat Gupta proglašen je krivim po četiri od šest točaka optužnice koja ga je teretila da je menadžeru "hedge fonda" Raju Rajaratnamu davao tajne podatke na kojima je ova zaradio milijune dolara.

Gupta je proglašen krivim po tri točke optužnice za sigurnosne prevare i jednu točku za urotu. Guptine kćeri su jecale kada je čitana presuda, a on nije pokazao nikakvu reakciju. Porota je donijela odluku tijekom drugog dana vijećanja na federalnom sudu u Manhattanu.

"Od javnosti je bila skrivena ona kriminalna strana"

63-godišnji rođeni Indijac Gupta, koji se školovao na Harvardu te je bio poznati predstavnik "korporativne" Amerike, bio je najviše pozicionirani optuženik u širokoj istrazi o nedozvoljenom trgovanju u industriji "hedge fondova". Njegovo suđenje, i suđenje bivšem milijarderu Raju Rajaratnamu, je pokazalo kako su dva dugogodišnja prijatelja i "iskusna lisca" na Wall Streetu prolazila kroz ekonomski potop 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javno su prikazivani kao uspješni. No skrivena od javnosti je bila ona njihova druga, kriminalna strana", kazao je u završnoj riječi tužitelj Reed Brodsky. Tajne snimke razgovora su pokazale da je Gupta svom prijatelju davao tajne podatke koje je trebao znati samo Upravni odbor Goldman Sachsa. Odvjetnici obrane su razočarani sa presudom. "Vjerujemo da činjenice u ovom slučaju pokazuju da je Gupta nevin. Uvijek je djelovao sa dozom poštenja", rekao je odvjetnik Gary P. Naftalis.

"Običan investitor nije imao načina da to dozna"

Rajaratnam, osnivač 7 milijardi dolara teško "hedge fonda" Galleon, je prošlog rujna osuđen na 11 godina zatvora zbog nedozvoljenog trgovanja na temelju "insajderskih" informacija. U razgovoru snimljenom 23. rujna 2008. godine Gupta je, nakon povjerljive konferencije, svom prijatelju javio kako Berkshire Hathaway Warrena Buffetta planira uložiti 5 milijardi dolara u Goldman. Za taj dogovor nitko iz vana nije trebao doznati prije zatvaranja burze u 16 sati.

"To je bila vrlo dobra vijest za Goldman Sachs", kazao je tužitelj Richard Tarlowe u završnim riječima. "Prosječan običan investitor nije imao načina da za to dozna... Sve do javne objave ta informacija je bila povjerljiva", kazao je tužitelj. Nekoliko trenutaka nakon što je razgovor završio oko 15:55 sati, Rajaratnam je za 40 milijuna dolara kupio dionica Goldmana te je na tom "potezu" zaradio oko milijun dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara