Otkazi: U Hrvatskim poštama i HŽ-u ostaje bez posla do 2000 ljudi!

Ilustracija: Index

HRVATSKA pošta zbog velikih gubitaka najavljuje restrukturiranje te će iduće godine bez posla ostati između 1100 i 1300 radnika. Nakon Nove godine pošta namjerava očuvati osnovnu djelatnost, ali mora smanjiti broj zaposlenika. Najavio je to predsjednik uprave Alen Premužak govoreći o restrukturiranju tvrtke i njezinim ciljevima nakon liberalizacije tržišta i dolaska drugih pružatelja usluga, javlja HRT.

Sindikati tvrde da se može i bez otkaza

Restrukturiranje je došlo na red i u Hrvatskim željeznicama. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić navodi da su u tvrtki HŽ Cargo sa stotinama radnika već dogovorene otpremnine u visini oko 200 tisuća kuna. HŽ Cargo ima 800 ili 1000 ljudi viška.

 

Proces restrukturiranja Hrvatske pošte počinje od prvoga dana 2013. godine kada ujedno nastupa i liberalizacija tržišta, a kako je najavljeno, potrajat će do 2018. godine. To znači da pošta ako želi opstati na tržištu mora izaći iz primarnog poštanskog biznisa, objasnio je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Alen Premužak.
 
"Mi bi htjeli postati šalter države prema građanima. To je naš cilj. Znači, ako ćete htjeti vaditi osobnu kartu, dođite u poštanski ured, tamo napravite zahtjev, to se napravi u MUP-u isto kao i do sada. Onda vam se pošalje obavijest doma i pokupite osobnu u poštanskom uredu", rekao je Premužak.
 
U HP nema viška nego manjka
 
Hrvatska pošta je u nezavidnom položaju jer u liberalizaciju ne ulazi sa stopostotnim udjelom na tržištu već sa svega 66 posto. Osim toga kraj godine završit će s 27 do 30 milijuna kuna gubitaka, pa će osim već otpuštenih 2.000 radnika u zadnje tri godine iduće godine radne knjižice dobiti još najmanje 1.171. One koji ostanu, njih oko 9.500, očekuju daljnja rezanja.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pregovarat ćemo prvo o smanjenju svih prava iznad plaće. Htjeli bi zadržati plaće dokle god to možemo", izjavio je Premužak. Predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović smatra da se reorganizacijom posla mogu barem djelomično spriječiti daljnja otpuštanja radnika.
 
"U Hrvatskoj pošti u nekim segmentima sigurno nema višak zaposlenih već manjak", rekao je Dumbović.

Odlaze i nekrentine
 
Osim dijela radnika, pošta će se riješiti i nekretnina koje su u centru gradova, kao što je to slučaj s Jurišićevom i Branimirovom u Zagrebu, tako što će ih dati u najam ili prodaju. Do 2015. u planu je otvoriti 400 milijuna kuna vrijedan sortirni centar koji će biti smješten na ulazu u Veliku Goricu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara