Otkrili ih kada su obrađivali načelnika Muća: Poreznici u Solinu procjene naplaćivali na privatne račune

Foto: Google maps

SPLITSKA policija prijavila je za zloporabu položaja pet službenika Porezne uprave u Solinu. Sumnjiče ih da su od 2002. do 2011. godine kao službene osobe obavljali procjene nekretnina, što i inače rade, no naknada im je isplaćena na privatne žiro račune, što nije dozvoljeno.

Time su, navodi policija, prekoračili svoje ovlasti, a za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu preko milijun kuna, oštetivši tako jedinice lokalne samouprave za koje su obavljali procjenu nekretnina. Među oštećenima su Grad Solin te općine Klis, Muć i Dugopolje.

Poreznike otkrili kada su obrađivali načelnika Muća

Među prijavljenima se nalazi i bivši voditelj ispostave u Solinu, koji je umirovljen, dok su ostalo službenici. Kako doznajemo, procjene su obavljali van radnog vremena. Nije im se plaćao prekovremeni, nego je novac sjeo na privatne račune.

Istraga ovog slučaja pokrenuta je, inače, tijekom kriminalističke obrade načelnika Muća Filipa Stupala. Naime, među brojnom dokumentacijom otkrivene su i isplate poreznicima pa se krenulo u kriminalističko istraživanje. Stupalo je nedavno prijavljen za nekoliko spornih situacija, uključujući i isplate za neobavljene radove na lokalnoj prometnici.

Gradonačelnik Solina: O poreznicima ne znam ništa

Index je povodom policijske prijave kontaktirao i gradonačelnika Solina Blaženka Bobana. Nema nikakvih saznanja o tome da su plaćali poreznicima na privatne račune. Tvrdi da nije razgovarao s policijom o ovoj stvari.

Zanimljivo je možda da je prijava podnijeta Državnom odvjetništvu, a ne USKOK koji, kako doznajemo, i nije bio zainteresiran za ovu obradu. Navodno su bili u nedoumici postoji li tu uopće kazneno djelo.

Odluke o isplatama pokrivene su odlukama nadležnih tijela u jedinicama lokalne samouprave. Plaćali su, a nije im bilo čudno, niti su uočili da su isplate bile u suprotnosti s važećim propisima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara