Otkrivamo: Kako se ministar Jakovina brine za Todorićeve interese

Foto: Emica Elvedij / Cropix

"INTERES Agrokora je i interes Hrvatske", izjavio je Radimir Čačić niti mjesec dana nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast. Što je "prvi" točno mislio, zorno je demonstrirao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Umjesto manjeg PDV-a na hranu, od kojeg bi direktnu korist imali svi građani Hrvatske, Jakovina je najavio niže carine na uvoz prehrambenih proizvoda. Ministar poljoprivrede objasnio je da će se na ovaj način spriječiti rast cijena, zanemarivši pritom da domaćim proizvođačima hrane ne samo da ne pomaže, već im izaziva dodatnu štetu.

Hrvatski seljaci i do sada su imali problem s prodajom svojih proizvoda po konkurentnim cijenama. Roba iz uvoza jednostavno je bila drastično jeftinija, pa je Hrvatska, shodno tome, većinu hrane uvozila. Jakovina ih sada dovodi u još težu situaciju, s obzirom da će domaći proizvodi zbog suše dodatno poskupjeti.

Tko je najveći hrvatski uvoznik? Todorić, naravno!

Uvoz hrane je biznis na kojem se u Hrvatskoj godišnje okreće oko dvije milijarde dolara. Vodeći hrvatski uvoznik već godinama je Ivica Todorić. Primjerice, 2008. godine Todorićeve su firme uvezle oko 1,6 milijardi kuna hrane, što je predstavljalo osminu tadašnjeg ukupnog poljoprivrednog uvoza. Gotovo polovica te svote otpadala je na uvoz Konzuma.

Isti je trend nastavljen i u međuvremenu. Todorićev maloprodajni lanac svake godine predvodi rang ljestvicu najvećih hrvatskih uvoznika hrane. Štoviše, količina novca koju je Konzum trošio na uvoz u recesiji je čak i rasla. Sve do 2011. godine. Tijekom 2009. godine, prema podacima koje je nedavno objavio Poslovni dnevnik, Konzum je uvezao više od 1,5 milijardi kuna hrane.

U narednoj, 2010. godini, Konzum je, prema istom izvoru, uvezao više od dvije milijarde kuna hrane. Tek u 2011. godini Todorićeva firma drastično je smanjila uvoz hrane, za čak 828 milijuna kuna s obzirom na prethodnu godinu. No, i dalje je ostao vodeći hrvatski uvoznik. S trona ga nije mogao skinuti ni Lidl, koji je s obzirom na 2010. godinu čak uvezao par stotina milijuna kuna više; Lidl je u 2011. uvezao 1,13 milijuna kuna hrane.

Nije stoga teško shvatiti kako Jakovina, koji se s Todorićevim pobočnicima Ljerkom Puljić i Goranom Pajnićem u utorak družio na otvaranju novih farmi Agrokorovog Belja, smanjenjem carina na uvoz hrane zapravo ide niz dlaku najbogatijem Hrvatu. A ovo čak nije ni prvi put da se ministar poljoprivrede brine za Todorićeve interese.

Jakovini nije mrzak krupni kapital

Dosta bure među seljacima zadnjih mjeseci izazvao je Jakovinin prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sasvim opravdano. Hrvatski laburisti početkom kolovoza upozorili su na "očiglednu nakanu predlagatelja zakona da još jednom potvrdi privrženost krupnom kapitalu".

"Intencija predloženog zakona je osigurati potpunu kontrolu poljoprivredne proizvodnje od strane nekoliko danas najjačih proizvođača koji su ujedno i najveći uvoznici hrane, stoga postoji opravdana bojazan da će u trenutku kada potpuno ostvare monopol na tržištu hrane krenuti linijom manjeg otpora, te postupno gasiti proizvodnju što je već viđeno u slučaju mljekarske industrije", strahuju Laburisti.

Hrvatski feudalist Todorić

O čemu se zapravo radi? Jakovina namjerava u 50-godišnji zakup izdati oko milijun hektara neiskorištenog državnog poljoprivrednog zemljišta. Generalno, radi se o pohvalnom potezu, koji bi trebao povećati domaću proizvodnju. No, nacrt prijedloga zakona ostavlja sumnju da se ide u smjeru pogodovanja većim privatnim subjektima poput trgovačkih društava, a na štetu obiteljskih gospodarstava.

Osim što zakonom nije određen maksimalni iznos hektara koji se može uzeti u zakup, kao jedan od kriterija navodi se i broj zaposlenih. Jasno je da to ne ide na ruku seljacima, već tržišnim gigantima kao što je Todorić. Obratite pažnju na postotke koje je u nedavnoj analizi potencijalnih učinaka ovog zakona objavio Deutsche Welle: pet posto najvećih proizvođača obrađuje 50 posto ukupne površine, a 40 posto državnih poticaja odlazi Todoriću.

Darko Znaor, neovisni poljoprivredni konzultant i analitičar, smjer u kojim Jakovina vodi hrvatsko selo stoga naziva povratkom u feudalizam. "Bojim se da će tu opet, uz loše državno gospodarenje resursima, profitirati stranački pajdaši i rođaci", kaže Znaor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara