Otkrivamo: Linić prezaduženom pomoćniku sredio državni kredit od 15,6 milijuna!

Foto: Hina

TVRTKA pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona korisnica je kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. godine u iznosu od 31,2 milijuna kuna. U vrijeme kada je HBOR odobrio kredit Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a je bio i još uvijek je -  njegov šef u ministarstvu financija Linić. 
 
U HBOR-u nam nisu htjeli ništa reći o uvjetima kreditu Šegonovih tvrtki jer su takve informacije bankarska tajna.
 
Branko Šegon jamči za kredit HBOR-a vlastitom imovinom
 
"Nažalost nismo u mogućnosti dostaviti traženo", kaže nam predstojnica Ureda Uprave HBOR-a Koraljka Perutka Fabijanić. Prema informacijama Indexa, a koje smo provjerili na zemljišniku, tvrtka Facta Vera korisnica je kredita HBOR-a po programu kreditiranja za poboljšanje likvidnosti. Učešće države u kreditu odnosno HBOR-a je pedeset posto, a pedeset posto osigurava komercijalna banka. Po toj liniji tvrtka Facta Vera od HBOR-a je dobila 15,6 milijuna kuna te isti iznos od Hypo Banke. 
 
Osnivač tvrtke Facta Vera je sam Branko Šegon, a direktor tvrtke je njegov 33-godišnji sin Toni. Linićev pomoćnik tvrdi u imovinskoj kartici kako je upravljačka prava u tvrtki Facta Vera po stupanju na dužnost u Ministarstvu financija prenio na povjerenika. No, uvidom u zemljišne knjige razvidno je da je za kredit tvrtke Facta Vera Branko Šegon jamčio vlastitom imovinom.
 
 
Tako su HBOR i Hypo banka upisale hipoteku nad njegovom kućom u Zagrebu i dvorištem te dijelom zgrade u Vrancu i građevinskim zemljištem Zubaća Vala (Vela Luka). 
 
Uvidom u financijske knjige Šegonovih tvrtki pitanje je kako su te tvrtke uopće uzete u obzir za kredite s obzirom da su neke danas u blokadi ili bilježe minuse dok se ukupna zaduženost procjenjuje na oko 50 milijuna kuna.  
 
Facta Vera simbolična dobit, Sun Corporation u blokadi, a obveze 50 milijuna kuna
 
Facta Vera s temeljnim kapitalom od 1,6 milijuna kuna registrirana je kao putnička agencija za turizam i trgovinu, a imala je godišnji prihod u posljednje tri godine u rasponu od 6,8 milijuna kuna do 7,3 milijuna kuna.  Dobit je na godišnjoj razini bila između 158 i 53 tisuće kuna pa je nejasno kako je ova tvrtka s ovakvim poslovnim rezultatima dobila ovakav kredit. Kao jamac kredita nalazi se i tvrtka Sun Corporation koju je Šegon preko tvrtke Facta Vera kupio 2008. godine.
 
U sklopu Sun Corporationa je i velebni hotel Korkyira koji je obnovljen prije nekoliko godina.No, ni ta Šegonova tvrtka ne stoji nimalo bajno. Prošle godine završili su u minusu od 1,3 milijuna kuna, a račun tvrtke je trenutno u blokadi i to već mjesec i pol dana. Za petnaest dana tvrtka će ispuniti uvjete za predstečajnu nagodbu ili stečaj, a odluku o tome donijet će Linić-Šegonovo Ministarstvo financija. 
 
Ni treća tvrtka Branka Šegona Trident Centar ne stoji dobro. Već treću godinu za redom bilježe gubitak. Tako su u 2010. godini imali 266 tisuća kuna gubitka, u 2011. godini 145 tisuća kuna gubitka te u 2012. godini 312 tisuća kuna gubitka!  
 
Linić i Šegon ne žele o vlastitim poslovima
 
"S obzirom da je riječ o tvrtkama pomoćnika ministra financija Branka Šegona kao i da on jamči svojom imovinom molim Vas da nam odgovorite je li ministar financija Slavko Linić, kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a upoznat s detaljima ovog kreditnog aranžmana svog pomoćnika?", pitanje je koje smo postavili Ministarstvu financija prije više od tjedan dana no do sada nismo dobili nikakav odgovor. Ni, Branko Šegon nije htio odgovarati na pitanja kako je njegova tvrtka dobila kredit i pod kojim uvjetima.  
 
Jednostavno su se oglušili. 
 
Maras želi objaviti sve korisnike kredita HBOR-a
 
Podsjetimo kako se jučer ministar poduzetništva Gordan Maras oglasio povodom pokretanja nadzora u HBOR-u. Rekao je da je kontrola pokrenuta kako bi se vidjelo troši li se proračunski novac namjenski te se založio za javnu objavu popisa onih kojima je ta banka dodijelila povoljne kredite. 
 
"Konkretno, moj prijedlog je bio da se objave svi koji su kredite dobili jer to je državna potpora. Zbog čega ne bi bilo objavljeno da svi vide koliko je tko dobio kredita", zapitao se Maras kojem je bilo čudno kako to da revizija nikada nije posjetila HBOR. No, ostatak Vlade na čelu s Linićem nije spreman za transparentnost. Ni prvi pomoćnik Šegon koji ne želi govoriti pod kojim uvjetima je dobio kredit. Iz HBOR-a su poslali kratko očitovanje kako oduvijek rade po zakonu i da nije bilo nepravilnosti. 
 
S prijateljem Bajićem pije kavu
 
Imovina Šegona procjenuje se na oko 60 milijuna kuna, a riječ je o jednom od najbogatijih SDP-ovaca. Šegon se javno u medijima hvalio poznanstvom s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Oni su osobni prijatelji još od kraja osamdesetih kada je Šegon u Ministarstvu unutarnjih poslova bio načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet splitske policije. I danas se kaže Šegon vidi s Bajićem s kojim popije kavu. S Linićem se zbližio 2003. godine te ih također veže prijateljstvo. 
 
"Ulazim u ovo zbog javnog interesa. Želim pomoći", rekao je Šegon na početku mandata drugog čovjeka Ministarstva financija. 
 
Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa istražuje Šegona
 
Valja napomenuti kako je Index u prosincu prošle godine istraživao je li Šegon lagao u svojoj imovinskoj kartici kada je rekao da je "upravljačka prava prebacio na povjerenika". Naime prema sudskom registru razvidno je kako su u tvrtki Trident centar upravljačka prava prenesena na njegova sina Tonija. Naime, prema Zakonu upravljačka prava ne mogu biti prenesena na člana rodbine.
 
 
"Navedeno nije točno!", rekao je Šegon za Index u prosincu, no demantira ga sudski registar. U Povjerenstvu za sprečavanje za sukob interes rekli su nam telefonski kako će se provesti istraga te da su od Šegona zatražili očitovanje tko je zapravo sada vlasnik tvrtke odnosno jesu li prenesena prava.. No, do danas, a upit smo poslali još 9. prosinca, iz Povjerenstva nismo dobili nikakvo službeno očitovanje.    
 
Još uvijek provjeravaju je li Šegon zaista prebacio prava na odvjetničku tvrtku. 
 
 
.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara