Otkrivena stravična tajna iz 50-ih godina: Nizozemski redovnik ubio 37 psihički bolesnih dječaka

Otkrivena stravična tajna iz 50-ih godina: Nizozemski redovnik ubio 37 psihički bolesnih dječaka

Ilustracija: Arhiva

NOVI skandal potresa Katoličku crkvu u Nizozemskoj.

Nakon što je prošle godine u nezavisna komisija otkrila da je oko 20 tisuća maloljetnika seksualno zlostavljano u katoličkim sirotištima, školama i sjemeništima između 1945. i 1981. godine, sada su tužitelji otkrili i da je između 1952. i 1954. godine u psihijatrijskoj bolnici Svetog Josipa u gradu Heelu 37 dječaka prevelikim dozama morfija ubio otac Andreas.

Biskupija već 1958. godine znala za sumnjive smrti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelji su danas objavili da je otac Andreas umro te da više nema živih svjedoka tih događaja, ali i tvrde da bi imali dovoljno dokaza za optužnicu da je svećenik još uvijek živ. Istraga je pokrenuta nakon što je komisija otkrila neuobičajeno veliki broj smrtnih slučajeva u toj bolnici.

Liječnik u toj instituciji Guus Vestaelen je "pokrivao" oca Andreasa tako što je navodio lažne uzroke smrti dječaka. Na, žalost i Vestaelen je umro. Roermondska biskupija, u čijoj nadležnosti se bolnica nalazila, je za sumnjive smrti doznala do 1958. godine, ali o njima nisu izvijestili vlasti.

"Biskupija smatra neobjašnjivom činjenicu da tada nisu prijavljeni ti događaji", napisali su u priopćenju iz biskupije. Izrazili su žaljenje što interna istraga provedena 50-ih nije uspjela utvrditi točne činjenice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara