Otkriveno: Loše gorivo prodavalo se na Čermakovom Croduxu, Čermak najavljuje tužbe

Foto: Index

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak otkrio je koje su benzinske postaje prodavale gorivo loše kvalitete, potvrdio je za Index glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec.

"Jučer smo primili službeno izvješće Zavoda za ispitivanje kvalitete. Proveli smo test razmjernosti javnog interesa i utvrdili da javni interes prevladava", rekao je Vrdoljak i naveo koje su to postaje prodavale nekvalitetno gorivo.

Riječ je o četiri benzinske postaje: Crodux, Zagrebačka bb, Sisak; Crodux, Gospodarska 29b, Varaždin; Crodux, BP Dugopolje jug; Naftne crpke ulice d.o.o. Županja.

Kod Croduxovih postaja nedovoljne kvalitete je bio dizel, dok kod posljednje spomenute postaje test nisu prošli ni Eurosuper 95 ni dizel.

Kako je izvijestio ministar, kod ovih goriva ne odgovara filtrabilnost, a to znači da može doći do kvara i gašenja motora pri temperaturi od -13 Celzijevih stupnjeva.

Akcija Oktan započeta je 1. prosinca simultanim nadzorima tržišnih inspektora Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu i to uzimanjem 50 uzoraka goriva s benzinskih postaja na području cijele Hrvatske kao i na graničnom prijelazu Bajakovo i Stara Gradiška.

Akcija Oktan je pokazala kako 10 posto ispitanih uzoraka goriva ne zadovoljava kvalitetom.

Čermak: Tužit ćemo Vrdoljaka

Ivan Čermak, vlasnik Crodux grupe, reagirao je na današnje priopćenje ministra Vrdoljaka o nedovoljnoj kvaliteti goriva na crpkama Croduxa te Naftne crpke ulice d.o.o. u Županji.

"Očigledno se radi o zabludi ili zlonamjeri, jednostavno je nemoguće da naše gorivo nema filtrabilnost, naše je gorivo najviše europske kvalitete, s odgovarajućom filtrabilnošću na -17 do -18°C. Mi uvažamo najkvalitetnija goriva. Imamo uzorke koji su ostali kod nas, dat ćemo ih na vještaćenje, i bogami ćemo podnijeti krivične prijave i protiv ministra Vrdoljaka i protiv onih koji su radili ispitivanje", rekao je Čermak telefonom za HRT.

Uprava Croduxa: Radi se o zabuni

Index je uspio dobiti i komentar Uprave Crobexa na današnje priopćenje Ministarstva gospodarstva te navode ministra Ivana Vrdoljaka.

"Neugodno smo iznenađeni navodima ministra Vrdoljaka objavljenim u medijima budući o istima nemamo nikakvih saznanja, osim navoda iznesenih u medijima.

Crodux uvozi najkvalitetniji diesel od Litasca iz Italije i to sa filtrabilnošću koja se kreće između  -17°C i  -18°C, što su vrijednosti veće od minimalno propisanih -15°C  za zimsku kvalitetu diesel goriva i za koje do sada nismo nikada imali primjedbi na kvalitetu. Nezavisne akreditirane kontrolne kuće - SGS i Croatiainspect obavljaju redovnu kontrolu kvalitete cjelokupne robe koju Crodux uvozi na svoje benzinske pumpe.

Uvjerenja smo da se radi o zabuni što ćemo utvrditi analizom kontrolnih uzoraka. Ne želimo vjerovati da se radi o namjernom iznošenju neistina, iako smo u zadnje vrijeme imali indicija da je i to moguće. Protiv svih koji su doprinijeli ovakvim objedama i iznijeli neistinite tvrdnje ćemo podnijeti kaznene prijave", stoji u odgovoru koji je Uprava Crobexa uputila Indexu.

Tablica ispitivanja kvalitete goriva - 18-12-2014 by Vlada Republike Hrvatske


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspon Ivana Čermaka


Ivan Čermak, rođen 19. prosinca 1949. u Zagrebu, profesionalni put započeo je kao vodoinstalater, nakon čega je prešao na klima-uređaje, koje je ugrađivao u državnim ustanovama diljem Jugoslavije.

Tijekom rata Čermak je postao pomoćnik ministra obrane, a prema konstatacijama slovenske civilne tajne službe, on ili njegov pomoćnik Vladimir Zagorec morali su potpisati svaku dozvolu za prijevoz oružja u Hrvatsku ili preko njenog teritorija u BiH. Čermaka i Zagorca u više se navrata dovodilo u vezu s ubiranjem provizija na transport oružja, a prema nekim izvorima zarađivali su zaračunavajući otprilike dvadesetpostotne provizije.

 No, kaznene progone protiv njih tada nisu pokretali. 1993. godine Čermak je na nekoliko mjeseci postao ministar trgovine, brodogradnju i energetiku. Nakon akcije Oluja, u kolovozu 1995. godine, Tuđman ga je nakratko postavio na čelo oslobođenog Knina. Čermak se usput bavio profitabilnim naftnim poslovima. 2002. godine Čermakovo je naftno poduzeće Tifon brojilo trideset i šest benzinskih crpki i zabilježilo četrdeset i pet milijuna eura prihoda. U proljeće 2004. godine Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu optužio ga je za sudjelovanje u ratnim zločinima nad Srbima. Vlasništvo Tifona prenio je na sina i time postigao da mu Sud i hrvatska vlada plaćaju odvjetnike. Nakon četiri godine pritvora u nizozemskom Sheveningenu i tri i pol godine kućnog pritvora Sud ga je 15. travnja 2011. zbog nedostatka dokaza oslobodio svih optužbi.

Crodux plin, koji je u vlasništvu Ivana i Hrvoja Čermaka, kupio je početkom prošle godine OMV Hrvatsku, preuzimajući OMV-ove zaposlenike i benzinske servise, a u paketu su došli i lokalni glavni ured OMV Hrvatska u Zagrebu.

Procjenjuje se kako vrijednost imetka generala Ivana Čermaka iznosi oko sto milijuna eura. Čermak živi na velikom posjedu u dvorcu Klokovec blizu Krapinskih toplica, koji je vrijedan oko deset milijuna eura, a ima i kuću na Pantovčaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara