Otkriveno spomen-obilježje u šumi Jelaš: "Gdje god su ova crna spomen-obilježja, to su mjesta koja se nisu smjela dogoditi"

Foto: Hina

DANAS u 13 sati na mjesnom katoličkom groblju u Sotinu održan je zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka četiri hrvatska branitelja i sedmero civilnih žrtava, ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu.

Nazočili su ministar branitelja i izaslanik Vlade RH, Predrag Matić, izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić te vukovarski gradonačelnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Sabo.

U šumi Jelaš u Vukovarsko srijemskoj županiji gdje je 1991. godine pogubljeno devet branitelja i civila otkriveno je spomen obilježje.

"Gdje god su ova crna spomen obilježja, to su mjesta koja se nisu trebala i nisu smjela dogoditi", rekao je ministar Predrag Matić dodavši da su ubijeni bili žrtve osvete neprijatelja.

"Ljudi koji su ovdje nađeni žrtve su osvete za sve ono što smo mi koji smo u to vrijeme branili Vukovar, za svaki njihov neuspjeh i poraz, oni su ovdje plaćali žestoku cijenu - mještani Tovarnika, Lovasa, Sotina, Tompojevaca".

Matić je rekao da je u Hrvatskoj otkriveno 148 masovnih grobnica.

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara neće poduzimati nikakve akcije nakon što su ponovno postavljene dvojezične ploče u Vukovaru, dok ne prođe sahrana. Potvrdio je to glasnogovornik stožera Igor Gavrić, nakon hitno održane sjednice, napominjući kako ima saznanja da bi sutrašnjoj sahrani trebao nazočiti i premijer Zoran Milanović. Stožer ima poruku za premijera.

"Iz velikog pijeteta i dubokog poštivanja prema žrtvama Sotina, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara neće imati nikakvih akcija dok se te žrtve dostojanstveno ne sahrane. ovim putem pozivamo sve pojedince i grupe, koje čine nešto na svoju ruku vezano za akcije povodom postavljanja dvojezičnih ploča, da ne čine ništa jer bi tako mogli naštetiti i njima samima i projektu 'Vukovar, mjesto posebnog pijeteta'. Vladi, koja je ovo napravila na ovakav način, osim što je sramotno i degutantno na koji način su ikada napravili - samo iz razloga što sutra možebitno premijer Milanovič dolazi u naš grad - poručujemo i sugeriramo da su od silnih policajaca koje su u nedjelju izvukli da čuvaju dvojezične ploče, mogli barem jednog policajca staviti da čuvaju osmrtnice nevinih žrtava u Sotinu jer imamo saznanja da su preko noći organizirano trgane te osmrtnice", rekao je Gavrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara