Otpušta se do 500 hrvatskih radnika u HT-u: Zašto otpuštaju, kad imaju profit od 1,5 milijardi kuna!?

Foto: Admir Buljbašić (Cropix)

REPUBLIČKI sindikat radnika Hrvatske i Hrvatski sindikat telekomunikacija, održali su danas prosvjed ispred zgrade HOTO tornja, a svrha prosvjeda bila je upozoriti članove Nadzornog odbora, Upravu HT-a, većinskog vlasnika, kao i Vladu Republike Hrvatske, da se više neće mirno gledati najavljena otpuštanja radnika Hrvatskog Telekoma u 2013. godini. 
 
Profit na visokoj razini 
 
Prema najavama koje nisu i službeno potvrđene, predviđa se dodatno otpuštanje 400 do 500 zaposlenika. HT vodi Ivica Mudrinić koji je prošlog tjedna kao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca odaslao teške kritike na rad Vlade Zorana Milanovića.  
 
"Vrijeme je da HT prekine praksu otpuštanja radnika kako bi se vlasnicima osigurala visoka dobit", rečeno je danas na prosvjedu gdje je naglašeno kako je HT prošle godine ostvario 1,8 milijardi kuna dobiti, a ove godine bi taj iznos mogao biti nešto manji, oko 1,5 milijardi kuna. 
 
"Ne želimo nove popise viška radnika, koji nastaju jer poslodavac zbog pada prihoda reže troškove na račun broja zaposlenih kako bi održao profit na visokoj razini"", naglasio je danas predsjednik HST-a Juko Cikojević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Oni koji dobiju otkaze mogu računati u prosjeku na bruto otpremnine od 180.000 do 200.000 kuna.
 
Današnja sjednica Nadzornog odbora HT-a trebala bi se održati u 15 satii, a na kojoj će se odlučivati o planu poslovanja za 2013. godinu. Na prosvjedu je potpredsjednik RSRH-a Ivan Majdak pozvao  Hrvatsku Vladu da se ugleda na brojne europske Vlade koje su nastojale spriječiti otpuštanja u poduzećima koja posluju s profitom, jer HT upravo zbog profita povećava broj ljudi na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
 
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je da se predstavnici Uprave HT-a diče uspješnim i moćnim HT-om koji stvara visoku dobit svojim dioničarima, no pritom se zaboravlja da je restrukturiranjem broj zaposlenih u HT-u doslovno prepolovljen - kada je Deutsche telekom došao u HT bilo je više od 11 tisuća zaposlenih, danas ih je oko 5,5 tisuća. 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara