Otrov za puževe ubija kućne ljubimce diljem Hrvatske

Otrov za puževe ubija kućne ljubimce diljem Hrvatske

Foto:  Nenad Dugi (Cropix)

BACANJE otrova na zelenim površinama, koje je najčešće namjenjeno kućnim ljubimcima, u Hrvatskoj nažalost postaje pravilo, a ne iznimka. Simptomi su drhtanje, slinjenje, proljev, teturanje, grčevi, nesvjestica i na kraju smrt. Kratkoročno rješenje je aktivni ugljen, koji se može kupiti u svakoj ljekarni.

Nakon Splita, trovanje pasa i mačaka zabilježeno je i u Zagrebu. Na društvenim mrežama pojavljuje se sve više informacija o kritičnih lokacija - od Maksmira, Savskog nasipa, pa i parka Ribnjaka. Riječ je o otrovu za puževe, koje je osim za životinje, opasno i za ljude, posebno malu djecu, upozorava Luka Oman iz Udruge Prijatelji životinja.
 
"Sada su kazne vrlo rigorozne, dakle prema kaznenom zakonu do godine dana zatvora, a prema Zakonu o zaštiti životinja do 15 tisuća kuna. No, zakon se ne provodi i zato treba puno ozbiljnije pristupiti svakoj dojavi građana kada se radi o trovanju životinja", upozorava Oman.
 
Tako je postupio i naš slušatelj Vladimir, koji je prijavio policiji gospođu koja je bacala otrov po javnoj površini u Vinogradskoj ulici gdje se igraju djeca i šeću psi. Kako nam je napisao u mailu, koji je poslao redakciji ( Antena Zagreb ), došla je policija i napravila očevid. Gospođa je priznala nedjelo, no prošla je nekažnjeno.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Informacije zaista dolaze sa svih stana, pa je teško vidjeti koje su točne, a koje ne. No, bez obzira na to, savjetujemo svim građanima da pripazne na svoje kućne životinje, što jedu, da ih što manje drže bez kontrole, to je zbog njihove dobrobiti, bez obzira gdje se šeću", svjetuje najglasniji prijatelj životinja.
 
Bez obzira što se trovači naših kućnih ljubimaca ne sankcioniraju, Luka Oman savjetuje svim građanima da bilo što slično prijave policiji ili u Udrugu Prijatelji životinja. U međuvremenu, ova se tema proširila kao požar društvenim mrežama. Tako na Facebook stranici Noine arke primjerice piše da je slučaj trovanja zabilježen i na Savskom nasipu, kod Kajzerice.
 
I na stranici Prave šape se javljaju građani koji su upoznati sa slučajem trovanja pasa na Srednjacima. Pišu da je otrov za puževe u obliku praha ili tableta izuzetno primamljiv životinjama. Posljedice mogu biti kobne, pa se savjetuje da se životinji, koja je pri svjesti, izazove povraćanje te da ju se što prije odvede veterinaru. Iz zagrebačkih skloništa za životinje savjetuju vlasnicima kućnih ljubimaca da sa sobom u šetnju nose aktivni ugljen, koji se odmah daje životinjama u slučaju trovanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara