Otvoren put ka fašističkom društvu: Ruski parlament odobrio kontroverzni zakon o ilegalnom okupljanju

Otvoren put ka fašističkom društvu: Ruski parlament odobrio kontroverzni zakon o ilegalnom okupljanju

Foto: AFP

UNATOČ brojnim protestima udruga za zaštitu ljudskih prava, gornji dom ruskog parlamenta, Federativno vijeće, danas je potvrdio prijedlog zakona koji će dramatično povećati kazne za one koji se odluče sudjelovati u ilegalnim skupovima, odnosno onim skupovima koje vlasti okarakteriziraju kao ilegalne i nedopuštene.

Federativno vijeće je prijedlog zakona odobrilo sa 132 glasa za i samo jednim glasom protiv. Novim će se zakonom kazne za sudionike ilegalnih uličnih prosvjeda povećati s oko 70 dolara na čak 9000 dolara. To vrijedi za obične građane, dok će kazne za dužnosnike koji se pridruže takvim skupovima iznositi čak 18.000 dolara. Osim toga, novi zakon donosi i opciju dodatne kazne od 200 sati društveno korisnog rada, zabranjuje nošenje maski i pokrivala za lice na skupovima i još brojne druge zavrzlame koje će zagorčati život prosvjednika.

Valja napomenuti kako je rasprava u gornjem domu parlamenta bila relativno kratka, jer je bitka zapravo izgubljena jučer u Dumi. Tada je parlamentarna opozicija, sastavljena prvenstveno od članova Pravedne Rusije i komunista, pokušala spriječiti vladajuću Ujedinjenu Rusija da izglasa zakon tako što su prilagali beskonačan broj dugih amandmana, koji su također trebali biti pročitani i stavljeni na glasanje. Nadali su se kako će tako kupiti malo vremena do 12. lipnja, za kada je dogovorena masovna protestna akcija. Međutim, Ujedinjena Rusija je odgovorila rezolutnim odbijanjem svih amandmana tako da je prijedlog ipak odobren nešto prije ponoći, javlja RT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoren put ka fašističkom društvu


Stoga je ruska opozicija i danas organizirala protest ispred gornjeg doma parlamenta, tvrdeći kako je nova regulacija otvorila vrata ka "fašističkom društvu". Oponentima zakona sad je kad zadnja šansa za sprječavanje zakona ostao predsjednik Vladimir Putin. Predsjedničko vijeće za ljudska prava otvoreno se pobunilo protiv rigoroznog zakona te je najavilo kako će od Putina tražiti da stavi veto. Slično su najavile i brojne civilne udruge.

Međutim, male su šanse da će Putin to i učiniti. Njegov PR je kazao kako će predsjednik to učiniti samo ako se ispostavi da se zakon značajno razlikuje od ostalih zakona tog tipa u stranim zemljama. Potvrdio je i kako će Putin prijedlog zakona prostudirati tek kad mu bude dostavljen na potpisivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara