Otvorena sezona verbalnih obračuna: Još dva mjeseca do početka predizborne kampanje u BiH

Foto: Klix.ba

DO SLUŽBENOG početka predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini ostala su još dva mjeseca no već su počele pljuštati uvrede koje najavljuju bespoštedne obračune, konstatiraju u utorak mediji u BiH.

Odmah nakon što su političke stranke u ponedjeljak predale Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) popise svojih kandidata za predstojeće izbore u toj zemlji zakazane za 12. listopada, sezonu verbalnih obračuna otvorila je predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović koja je lideru oporbe u tom entitetu Mladenu Bosiću poručila da "nije muško" i da je "kukavica".

"Ne vrijedi od vas više očekivati da budete muško u politici jer ste tu priliku trajno propustili, zato što nemate kapaciteta i zato što ste kukavica", izjavila je Cvijanović javno se obračunavajući s predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem.

Ova izjava potpuno je u stilu Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranke koja je Cvijanović istaknula kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Uvrede na račun Bosića Cvijanović je izrekla nakon što je predsjednik SDS-a konstatirao kako je nemoralno to što je entitetska premijerka svog sina u proteklim danima ekspresno zaposlila u državnoj tvrtki "Elektroprijenos BiH".

Pljušte uvrede

Cvijanović je odgovorila kako u tome nije bilo ničega protuzakonitoga a Bosiću je poručila kako nema hrabrosti "izaći na crtu" i s njom se izravno suočiti u izbornom nadmetanju pa "izmišlja afere".

Aludirala je time na činjenicu da je kandidat ujedinjene oporbe u RS-u predvođene SDS-om za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

Protukandidat Dodiku u utrci za predsjednika entiteta bit će potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, dok se Bosić spominje kao kandidat za novog entitetskog premijera u slučaju pobjede sadašnje oporbe na listopadskim izborima.

"U konkurenciji sa Željkom Cvijanović, Ivanić je već član Predsjedništva BiH", izjavio je u ponedjeljak Bosić.

Zanimljivost ovogodišnjih izbora u BiH je to što će se utrka za srpskog člana Predsjedništva BiH voditi između samo dva kandidata odnosno Cvijanović i Ivanića.

Četiri kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva

Aktualna premijerska RS koju krasi bespogovorna lojalnost Dodiku može računati na razgranatu stranačku infrastrukturu SNSD-a no na Ivanićevoj strani je ogromno političko iskustvo kao i činjenica da ga podupire znatan broj stranaka kojima je dosta Dodikove vladavine.

U utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uključit će se četiri kandidata a izvjesno je kako su dva najveća konkurenta predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Martin Raguž.


Oni su konačnu potvrdu svojih kandidatura propratili krajnje odmjerenim izjavama, svaki uvjeren u pobjedu.

Uz aktualnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira kandidat je i Zora Terzić-Šeremet u ime Demokratske fronte (DF) predvođene Željkom Komšićem.

Njena kandidatura za lokalne medije u BiH pravi je misterij jer čak niti pretraga na internetu o njoj ne daje nikakve rezultate a iz DF-a "Oslobođenju" nisu mogli dati čak ni fotografiju njihove kandidatkinje.

Nagađa se kako je riječ o liječnici-stomatologu koja "radi ili je radila" u Domu zdravlja Livno.

Najveća "gužva" na ovogodišnjim općim izborima u BiH zato će biti pred vratima ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U toj fotelji bi sebe vidjelo čak deset kandidata i u tu su se utrku uključile sve značajnije stranke s bošnjačkim ili multietničkim predznakom.

Uz sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, medijskog tajkuna i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića te bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, najveće su "osvježenje" imena dvojice bivših novinara koje su kandidirali Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) odnosno Komšićeva DF.

Bakir Hadžiomerović (SDP BiH) i Emir Suljagić (DF) nova su lica u politici a procjena stranaka koje su ih kandidirale je kako bi kao osobe poznate u javnosti mogle privući značajan dio apatičnog bošnjačkog biračkog tijela razočaranog dosadašnjom vlašću ali i oporbom.

"Udarci ispod pojasa"

Zanimljivo je to što su prve "otrovne strijele" u verbalnom obračunavanju odapete upravo iz njihovih tabora.

Tako je Suljagić u prvom intervjuu objavljenom nakon što je potvrđena njegova kandidatura kazao kako je nominacija njegovog dojučerašnjeg kolege Hadžiomerovića "rani bajramski poklon SDP-a Bakiru Izetbegoviću".

Time je neizravno sugerirao kako je Hadžiomerović kandidat bez ikakvih izgleda a da njegova nominacija predstavlja tek krinku za tajni dogovor lidera SDP-a da podrži Izetbegovića i time osigura postizbornu suradnju SDP-a i SDA.

Hadžiomerović je pak u intervjuu za internetski portal Klix objavljenom u utorak Suljagića nazvao "jaranom" dodajući kako je upravo stoga iznenađen ovakvim napadom tvrdeći da nema nikakvog deala SDP-a i SDA o kojemu govori Suljagić.

Najavio je kako na takve napade neće odgovarati te da planira fer kampanju bez niskih udaraca.

"To ne znači da neću odgovoriti ako budu udarali previše ispod pojasa", ipak je upozorio Hadžiomerović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara