Otvorena vrata za sumnjivi kapital: Hrvatsko će se državljanstvo moći kupiti investicijama

Ilustracija: Freeimages.com

PRILIKOM posjeta Gunji premijer Zoran Milanović prokomentirao je brojne aktualne teme.

Milanović je odbacio nagađanja da Vlada razmišlja o smanjenju plaća u javnom sektoru, a na najave povećanja neoporezivog dijela dohotka kazao je kako je pitanje poreza "vječno političko pitanje". "To je pitanje koliko i kome uzeti, koliko tko doprinosi i koliko je pravedno da tko doprinosi", istaknuo je premijer i podsjetio da su se na pitanju poreza pokretale revolucije, od američke do francuske.

"Činjenica je da imamo najveću poreznu stopu od 40 posto koju počinjemo primjenjivati vrlo nisko, na ljude koji su malo solidniji srednji sloj. Tko ima 1.200 eura neto, odmah plaća poreznu stopu od 40 posto. Takvu poreznu stopu od bivših socijalističkih država nitko nema. Mi ćemo je zadržati, ali će se primjenjivati na veća primanja, na primjer iznad 14 tisuća kuna, no, točni izračuni na koja primanja još nisu gotovi", kazao je premijer.

Istaknuo je, da se želi tzv. srednji sloj izuzeti od visoke porezne presije, a da "razumni porezni pritisak počne tamo gdje je visok srednji sloj i bogatstvo". Milanović smatra da Hrvatska ima nerazrađen porezni sustav, zbog čega se želi srednjem sloju omogućiti da im u plaći ostane više novca, "koji će oni trošiti i od čega će i država imati koristi".

Dodao je kako i dalje ostaje otvoreno pitanje "onih koji imaju puno, koji su bogati i trebali bi doprinositi više", ocijenivši da bogati u pravilu ne žive od plaće, nego od kapitalne dobiti ili kamata, na što se u Hrvatskoj još uvijek ne plaća porez, te naglasio da se takve ne želi motivirati da odu iz Hrvatske ili se prestanu baviti poslom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Onaj tko želi doći, tko želi investirati, tko želi doprinijeti bogatstvu i prosperitetu sredine u koju dolazi, država mu pod određenim uvjetima daje i državljanstvo, no, to još nije definitivna odluka i o tome se razgovara"

Na pitanje hoće li se omogućiti prodaja hrvatskih putovnica stranim investitorima i je li to mamac za sumnjivi kapital, Milanović je rekao da sumnja u kapital postoji svugdje, da je primjerice londonski City krcat ljudima koji su zaradili milijarde u Rusiji i u sličnim državama te su bez problema dobivali britansko državljanstvo i nitko ih nije pitao odakle im taj novac.

"Onaj tko želi doći, tko želi investirati, tko želi doprinijeti bogatstvu i prosperitetu sredine u koju dolazi, država mu pod određenim uvjetima daje i državljanstvo, no, to još nije definitivna odluka i o tome se razgovara", rekao je Milanović, dodavši da ga o tom pitanju zanima i mišljenje javnosti.

"Za mene postoji kapital koji je kriminalnog porijekla, koji je rezultat kaznenog djela i u tom slučaju, u onoj mjeri na koje nas to tjera međunarodna pravna suradnja, mi tu moramo biti strogi i to ne dopustiti", naglasio je.

"HRT se mora restrukturirati"

Upitan razmišlja li Vlada o prepolovljavanju RTV pristojbe, kako su prenijeli neki mediji, Milanović je odgovorio da se HRT mora restrukturirati, da se Vlada u uređivačku politiku neće miješati, ali da očekuje uštede i racionalizaciju. Istaknuo je da je HRT hrvatska institucija te da radi puno onoga što ni jedna TV kuća ne radi, ali i da je "pitanje plaćamo li to previše".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara