Otvoreni rat - Stazić građanima: Ako Kolinda pobijedi, HDZ će vas nastaviti krasti; HDZ: On zadnji može pričati o korupciji

Otvoreni rat - Stazić građanima: Ako Kolinda pobijedi, HDZ će vas nastaviti krasti; HDZ: On zadnji može pričati o korupciji

Foto. Hina

PREDSJEDNIČKA kampanja traje još samo tjedan dana. Dva dana kasnije u 7 ujutro otvaraju se birališta. A SDP je krenuo u oštru ofenzivu protiv HDZ. Taktika SDP-a i Josipovića je očito ta da će SDP-ovci napadati i odgovarati Kolindi i HDZ-u, dok će Josipović "gospodski" prešućivati sve i ustrajati na svom programu.

Naime, jutros je SDP najavio press konferenciju pod nazivom "Istina koju morate znati - o HDZ-u, kriminalu i ulozi predsjedničke kandidatkinje".

Nenad Stazić građanima je poručio kako 11. siječnja ne smiju dopustiti da se dogodi zaborav i da na vlast dođe stranka koja je pljačkala Hrvatsku. Stazić je rekao i kako će HDZ, dođe li na vlast, nastaviti Sanaderovim stopama i zaustaviti sve istrage kako bi mogli dalje nastaviti krasti.

Stazić je, u središnjici stranke na Iblerovu trgu, objasnio kako je sazvao konferenciju za novinare kako bi "podsjetio na to koga je predstavljala i čije će interese zastupati Grabar Kitarović".

Podsjetio je da je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja po završetku školovanja počela raditi u Ministarstvu znanosti, koje je tada vodio bivši premijer Ivo Sanader. Istodobno sa Sanaderom prešla je u Ministarstvo vanjskih poslova, kao savjetnica u njegovu uredu. U hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi poslana je 1997., kada je predstojnik Ureda Predsjednika RH bio Sanader.

"Vreće su se tada čuvale u stranačkom sefu, vreće pune pokradenoga novca".

"Sanader ju je 2003., kao šef stranke, stavio na listu za Hrvatski sabor i ona ulazi u Sabor, ali se ne zadržava tamo, nego odlazi za ministricu u vladi Ive Sanadera", podsjetio je Stazić te ustvrdio da je to "zlatno doba Ive Sanadera, kada počinje ona strašna krađa javnih poduzeća".

"Cijelo to vrijeme pljačke gospođa Grabar Kitarović bila je najuži izbor Ive Sanadera. Ona, kao i nijedan drugi ministar u toj vladi, ne mogu tvrditi da nije ništa znala. Vreće su se tada čuvale u stranačkom sefu, vreće pune pokradenoga novca. Tek kad se krug oko njih suzio, oko HDZ-a kao stranke, tek tada su pokradeni novac odnijeli u Državno odvjetništvo. Ali, sve do tada njihova kriminalna namjera da zadrže opljačkani novac je trajala mjesecima. Za sve to je morala znati i gospođa Grabar Kitarović, ona je dio te ekipe", uvjeren je Stazić.

Podsjetio je i da je Grabar Kitarović naslijedila Nevena Juricu kao veleposlanica u Washingtonu, te da je tamo svom suprugu na korištenje dala automobil veleposlanstva, zbog čega je tadašnji ministar Gordan Jandroković najavio da će sankcionirati veleposlanicu. "Evo sankcije, kandidirali su je za predsjednicu, tako HDZ sankcionira lopove", rekao je Stazić.

Napomenuo je i da je 2008. u Washington Postu izišao članak pod naslovom "Kaos u Hrvatskoj", čiji je autor tvrdio da koruptivna vlada u Hrvatskoj porezne obveznike godišnje košta više od milijardu dolara.

"Gospođa Grabar Kitarović napada tog novinara, brani Sanadera i tvrdi da je Sanader cijenjeni reformist. Njezina veza s tom lopovskom skupinom, s tom pljačkaškom grupacijom je čvrsta i duboka. Ovo je njihov pokušaj da se HDZ vrati na vlast, da zaustave sve istrage i nastave tamo gdje su stali sa Sanaderom", kazao je Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane je pozvao da 11. siječnja izađu na izbore i glasuju protiv HDZ-a. "11. siječnja, svi oni koji žele živjeti u ovoj zemlji na pošten i jednostavan način, kao vrijedni i marljivi ljudi, koji hoće da ova zemlja bude mjesto poželjno za život baš takvih ljudi, ne smiju ostati kod kuće i misliti da će Josipović pobijediti i bez njihova glasa", poručio je. 

Maletić: Stazić je čovjek govora mržnje

"Od straha su preko panike došli do stampeda. Stvara se jedna atmosfera izvanrednog stanja umjesto da se skoncentriraju na izlazak iz krize i gospodarski rast i razvoj. Možete misliti u kakvom su stanju kad jedan Stazić kleveće predsjedničku kandidatkinju", kazala je Ivana Maletić na konferenciji za novinare.

Dodala je da je Stazić "čovjek govora mržnje" i da "ljetuje za sedam kuna, što mu je omogućio vrhovni zapovjednik Josipović".

Maletić je kazala kako ne prihvaćaju prljavu kampanju te je kritizirala Stazićevu izjavu da će HDZ obustaviti istrage o korupciji.

"Ovo su obmane da ćemo mi zaustaviti istrage ako pobijedi Kolinda. Istrage su pokrenute za vrijeme HDZ-ove vlade", rekla je Maletić i podsjetila da je "Milanović tražio da se obustavi istraga protiv bivše šefice porezne uprave".

Osvrćući se na troškove povratka potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je 19. prosinca u Ankaru putovala redovnim zrakoplovnim letom, a vratila se vladinim zrakoplovom, Miro Kovač je rekao kako to pokazuje pravi put ove Vlade - bahatost, bacanje novca poreznih obveznika i nesposobnost.

Uvjeren je da Pusić za taj posao nije morala ići u Ankaru, jer se sve moglo obaviti i iz Zagreba. "Ovakvo ponašanje Vesne Pusić, Ive Josipovića i Kukuriku koalicije u ovoj fazi kampanje govori o tome da su izgubili kompas, nemaju program i stvaraju atmosferu izvanrednog stanja", kazao je.

Grabar Kitarović: Čovjek koji je za 7 kuna ljetovao na Brijunima posljednja je osoba koja bi mogla govoriti o korupciji

Na Stazićeve optužbe odgovorila je Kolinda Grabar Kitarović. Ponovila je kako je još 2008. izašla iz Sanaderove vlade te kako je ponosna na svoje rezultate.

"Čovjek koji je za 7 kuna ljetovao na Brijunima posljednja je osoba koja bi mogla govoriti o korupciji i iskorištavanju države u te svrhe. Kandidiram se za predsjednicu RH, vrlo sam čvrsta u tome, mislim da sam osoba koja je pokazala svoj stav,da jesam članica HDZ-a, ali kao predsjednica Hrvatske, bit ću predsjednica svih građana RH", odgovorila je Kolinda Grabar Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara