Ovako islamisti vrbuju mlade Europljanke

Ovako islamisti vrbuju mlade Europljanke

Screenshot: YouTube

EKSTREMISTI Islamske države vrlo su vješti u korištenju interneta kako bi širili svoju propagandu, a osim što vrlo uspješno regrutiraju nove borce, s lakoćom vrbuju i mlade žene iz Europe, piše Deutsche Welle.

Tinejdžerice i mlade žene u velikom broju slučajeva lako je impresionirati i izmanipulirati, stoga mnoge od njih koje kontaktiraju s islamistima bježe iz svojih domova u Njemačkoj i priključuju su Islamskoj državi u Iraku i Siriji.

Islamistička propaganda ne koristi velike platforme, tvrdi stručnjak Florian Endres, već manje grupe i forume.

Romantične i na manipulaciju sklone djevojke najbolja su meta

"Koriste se manjim grupama i foruma kako bi došli do žena i djevojaka sa Zapada i kako bi ih uvjerili da postanu dio nove elitne zajednice, nove Islamske države", rekao je Endres.

Djevojke koje su već dio te zajednice zatim širi riječ na internetu, pričajući kako je život u Islamskoj državi odličan.

Žena iz Njemačke koja se predstavlja kao Muhajira, što znači imigrantica, piše blog i postove objavljuje na Facebooku i Twitteru. To čini od 2013. otkako je napustila svoju zemlju.

Dosad je 650 Europljanki otišlo iz Njemačke na teritorij Islamske države

"Ona piše kako je sretna jer napokon može nositi nikab bez straha da će joj se okolina smijati. Onima koje žele biti supruge džihadista nudi pomoć da će im pronaći muževe među borcima. Mlade Europljanke gledaju život u Islamskoj državi kroz romantične naočale, no radi se o područjima na kojima vlada ratno stanje", objašnjava Endres.

Internet je prepun blogova zapadnjačkih žena i djevojaka koje su otišle i udale se za militante i koje pišu o sretnom životu u Islamskoj državi.

Procjenjuje se da je dosad 650 djevojaka i žena koje su iz Njemačke otišle na teritorij Islamske države. 40 posto njih mlađe su od 25 godina, dok su neke još uvijek maloljetne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara