"Ovakvom privatizacijom Imperiala i Hotela Plat otvara se prostor za nekretninski biznis"

Foto: Hoteli Plat

ODBOR za turizam HDZ-a ocijenio je danas da se prihvaćenim kriterijima za privatizaciju Imperiala i Hotela Plat ne štite interesi ni lokalne zajednice ni zaposlenih, nego se novom vlasniku otvara slobodan prostor da se bavi nekretninskim poslom, a ne razvojem turizma.

Prihvaćeni kriteriji ne samo što svjedoče o socijalnoj neosjetljivosti vladajućih, nego žurnost i tajanstvenost postupka, iako su vladajući imali dovoljno vremena da sve kvalitetno i transparentno pripreme, potvrđuju i da su neki "dublji" interesi jamačno "u igri", kaže se u današnjem priopćenju Odbora za turizam HDZ-a.

Privatizacija turističkih objekata neophodna je i čak kasni nekoliko godina, a mora biti stručno provedena uz omogućavanje daljnjeg razvoja destinacije kao i očuvanje radnih mjesta, navodi taj odbor i ocjenjuje kako se zadnjih mjeseci, posebice zadnjih nekoliko dana, donose ishitrene odluke na štetu i zaposlenika i lokalne samouprave i države.

"Kriteriji za Imperial i Hotele Plat odudaraju od dosadašnje privatizacijske prakse"

Primjer su tvrtke Imperial d.d. Rab i tvrtku Hoteli Plat d.d. za čiju je privatizaciju uvjete Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) 30. srpnja donijelo po tzv. hitnom postupku, podalje od očiju javnosti i mimo turističke struke.

Ta se i više nego napadna žurnost pokušala opravdati činjenicom da zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, koji je po funkciji član UV-a CERP-a prelazi na novu dužnost direktora Hrvatske turističke zajednice pa više neće moći biti član toga istoga UV-a, iznosi detalje HDZ. No, smatraju u HDZ-u, ta žurnost i misteriozno neobjavljivanje uvjeta za privatizaciju zacijelo su rezultat jedne druge želje - da se pokuša prikriti činjenica kako su uvjeti za privatizaciju dviju navedenih tvrtki koje je izglasalo UV CERP-a u posvemašnjem neskladu s prijedlozima turističke struke.

Od svih prijedloga struke prihvaćen je tek jedan - da se privatizirani objekti moraju u roku od tri godine razviti minimalno do kategorije četiri zvjezdice, ističe HDZ-ov Odbor te navodi i dio kriterija koji su, kako tvrde, odbijeni bez ikakvog objašnjenja, pod velom tajanstvenosti.

Odbor za turizam HDZ-a oštro se protivi takvom načinu privatizacije i tvrdi da prihvaćeni kriteriji za Imperial i Hotele Plat odudaraju od dosadašnje privatizacijske prakse, u kojoj je kao bitan element uvijek bila naglašena zaštita i radnika i djelatnosti kojom se društvo bavi, vide situaciju u HDZ-u.

Smatrajući kako te zaštite sada nema ni u tragovima, u HDZ-u se pitaju zašto je to tako i kamo nas vode takve odluke, te koji se interesi kriju iza svega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara