Ovo je 10 najvrjednijih hrvatskih liječnika: "Samo smo radili svoj posao, a tako ćemo i nastaviti"

Ovo je 10 najvrjednijih hrvatskih liječnika: "Samo smo radili svoj posao, a tako ćemo i nastaviti"

Foto: Hina

MINISTAR zdravlja Siniša Varga i njegov pomoćnik Dragan Korolija-Marinić uručili su priznanja desetorici liječnika za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Priznanja su dobili Stipislav Jadrijević, Branislav Kocman i Darko Vujanić iz KB-a Merkur, Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulić i Sandro Brusich iz KBC Rijeka, Marina Vidović iz KBC Zagreb, Igor Žabić iz OB Koprivnica, Vlasta Kupres iz OB Karlovac te Šime Manola iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Ministarstvo zdravlja dodijelilo im je ovo simbolično priznanje, a od svojih će bolničkih ustanova dobiti na dar stručno usavršavanje u vrijednosti od deset tisuća kuna.

Ministar Varga zahvalio je liječnicima na iskazanom iznimnom trudu te je naglasio kako je vrednovanje rada zdravstvenih djelatnika jedna u nizu mjera, pored nacionalnih preventivnih programa, koje poduzimamo kako bi se životni vijek hrvatskih građana kroz pet godina produžio za dvije godine, koliko danas živimo kraće od prosječnog Europljana. Ministar je najavio da će se donijeti posebna uredba kojom će se omogućiti nagrađivanje prema učinku.

"Samo sam radio svoj posao"

"Ja sam samo radio svoj posao i tako ću i ubuduće. Nisam ni znao da netko prati koliko radimo pa sam se ugodno iznenadio", rekao je prvi od desetorice, transplantacijski kirurg iz KB Merkur, Stipislav Jadrijević.

> Spasio život ženi koju su svi otpisali

"Tim je sve napravio"

Njegov kolega, također transplantacijski kirurg Branislav Kocman istaknuo je da iza svakog uspješnog kirurga stoji barem isto toliko vrijedan tim zdravstvenih djelatnika. "Tim je sve napravio, ja sam samo najviše eksponiran", također skromno komentira svoje priznanje kardiolog Vjekoslav Tomulić, a Ivana Smoljan, internistica iz KBC Rijeka rekla je kako nije ni sanjala da bi joj se takvo što moglo dogoditi te da je počašćena ovim priznanjem.

Ostali kolege također su rekli kako za svoj rad nisu očekivali zahvalu premda je ona uvijek dodatni motiv te su izrazili zadovoljstvo što se rad konačno vrednuje.

Dosad pregledano 60 tisuća pacijenata

"Dodjela priznanja najuspješnijima, bila je prilika da se osvrnemo na najnovije podatke o provedbi Programa plus. Program plus provodi se od 11. veljače ove godine, a u Program su se uključile sve bolnice te u poslijepodnevnim terminima srijedom i subotom obavljaju medicinske procedure prema vlastitom odabiru, odnosno one na koje se kod njih najduže čeka. ", poručili su iz Ministarstva te se pohvalili kako je do početka svibnja kroz Program plus pregledano 55.679 pacijenata, a s današnjim datumom broj obrađenih pacijenata se procjenjuje na oko 60 tisuća, budući da broj obavljenih pretraga i zahvata  prosječno raste oko pet tisuća na tjedan.

"Najbolje rezultate ima KBC Rijeka s pregledanih i obrađenih 6136 pacijenata, slijedi KBC Zagreb s 5649, zatim KB Sveti duh u kojem je pregledano 4649 pacijenata, slijede OB Pula sa 4002, KB Dubrava sa 3215 pacijenata i KBC Split s 2980 pacijenata. U nekim zdravstvenim ustanovama liste čekanja gotovo da ne postoje s obzirom da se na pregled čeka tek nekoliko dana. Primjerice u Kliničkom bolničkom centru Osijek za gastroskopiju se dobiva termin za dva, a za kolonoskopiju za četiri dana. Liste čekanja više ne postoje ni u KBC Rijeka za ultrazvuk srca te u KBC Split za laboratorijske pretrage.", kažu iz Ministarstva te dodaju da će se Program plus provoditi dok postoji potreba, odnosno prestat će se raditi u dodatnim terminima kada pacijent za medicinski zahvat ili pretragu bude mogao dobiti medicinski prihvatljiv termin u redovnom radnom vremenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara