"Ovo je crni dan za pravdu u Bahreinu": Liječnicima prosvjednicima Visoki sud potvrdio kazne!

"Ovo je crni dan za pravdu u Bahreinu": Liječnicima prosvjednicima Visoki sud potvrdio kazne!

Foto: AFP

VISOKI kazneni sud za žalbe u Manami potvrdio je presude za devetoro medicinskih djelatnika kojima se sudilo zbog njihova sudjelovanja u protuvladinim prosvjedima prošle godine, zbog čega Amnesty International poziva bahreinske vlasti na poništenje tih presuda. Sud je skratio kaznu zatvora za devetoro medicinskih djelatnika temeljenu na optužbama koje su uključivale "pozivanje na rušenje režima uporabom sile", "nezakonito okupljanje" te "poticanje na mržnju protiv drugih sekti", na kaznu od jednog mjeseca do pet godina zatvora zbog njihove navodne uloge u prosvjedima. Drugih devet liječnika i medicinskih sestara oslobođeno je optužbi.

"Ovo je crni dan za pravdu u Bahreinu," izjavila je Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku. "Ovo su politički motivirane optužnice protiv medicinskih djelatnika i djelatnica koji su spašavali ljudske živote u vrlo teškim i napornim uvjetima."

Drugoj dvojici liječnika, koji su prvotno osuđeni na 15 godina zatvora, žalba je odbijena zbog toga što nisu bili prisutni tijekom cijelog žalbenog postupka. Kazne od 15 godina zatvora koje im je izrekao vojni sud vrijede sve dok ne ulože žalbe.

Većina od 20 medicinskih djelatnika radila je u medicinskom kompleksu Salmaniya u glavnom bahreinskom gradu Manami tijekom veljače i ožujka 2011. godine, kad su snage sigurnosti upotrebljavale prekomjernu silu kako bi ugušile protuvladine prosvjede. Ne postoje dokazi koji bi potvrdili da su medicinski djelatnici počinili ijedan zločin i Amnesty International smatra da su optužbe protiv njih neosnovane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od medicinskih djelatnika, Ghassan Dhaif, optužen je za "nezakonito okupljanje", "poticanje na mržnju protiv drugih sekti" te za "otmicu u terorističke svrhe", ali mu je kazna smanjena s petnaest na jednu godinu zatvora. "Ovaj uspjeh postignut je zahvaljujući pritisku međunarodne zajednice, ali moramo nastaviti ulagati napore sve dok ne budemo oslobođeni od svih optužbi," izjavio je Ghassan Dhaif u razgovoru za Amnesty International. "Pozvao sam šest svjedoka koji su porekli tvrdnje protiv mene. Sve su optužbe, a i samo suđenje, politizirani, a ja sam zapravo kažnjen zato što sam razgovarao s medijima," tvrdi Ghassan Daif.

"Presude koje su danas potvrđene još jednom ukazuju na to da je pravi razlog za procesuiranje medicinskih djelatnika činjenica da su bili vrlo glasni u međunarodnim medijima osuđujući uporabu prekomjerne sile od strane snaga sigurnosti nad mirnim prosvjednicima te su ostvarivali svoja prava na slobodu izražavanja i okupljanja tijekom prosvjeda," ističe Hassiba Hadj Sahraoui. "Ako uistinu budu poslani u zatvor, medicinski djelatnici bit će zatočenici savjesti lišeni slobode isključivo zbog mirnog izražavanja svojih stajališta. Ovim presudama vlasti u Bahreinu pokazuju nedostatak neovisnosti sudstva u zemlji."

Mnogi od 20 medicinskih djelatnika tvrde da su bili mučeni u pritvoru, što je uključivalo premlaćivanje, udaranje nogom, podvrgavanje elektrošokovima, prisilno stajanje na nogama tijekom dužeg razdoblja, uskraćivanje sna i odlaska na zahod te boravak u samici. Nije poznato da je provedena ijedna neovisna istraga njihovih tvrdnji o mučenju.

"Tvrdnje o mučenju vrlo su zabrinjavajuće. Bahreinske vlasti moraju odmah obznaniti je li provedena istraga o ovim tvrdnjama, javno objaviti rezultate istrage te osigurati da svi odgovorni budu privedeni pred lice pravde," navodi Hassiba Hadj Sahraoui.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara