"Ovo je masakr": Islamisti u Libiji obezglavili i razapeli dvanaest ljudi

"Ovo je masakr": Islamisti u Libiji obezglavili i razapeli dvanaest ljudi

Ilustracija: Youtube

DŽIHADISTI iz Islamske države, kako prenosi agencija AFP, za vrijeme bitke za libijsku luku Sirte obezglavili su i razapeli na križ dvanaest ljudi.

Borba za kontrolu nad gradom Sirte, rodnim mjestom ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, bjesni od utorka, a jedan od najistaknutijih libijskih diplomata upozorava da bi u tom gradu moglo doći do masakra.

Libijska državna agencija LANA, prenosi AFP, objavila je da su ubijeni bili lokalni borci koji su se u istočnom predgrađu grada Sirte borili protiv Islamske države.

Ta libijska agencija navodi da su džihadisti ubili još 22 stanovnika grada koji su se borili protiv islamista, a koji su zarobljeni dok su ranjeni ležali u bolnici koju su islamisti potom zapalili.

Član gradskog vijeća ovog grada za AFP je rekao kako se borbe nastavljaju i danas, a do sada je u borbama poginulo između 150 i 200 ljudi.

"U toku je pravi masakr pa mi pozivamo međunarodnu zajednicu da intervenira", riječi su ambasadora Libije u Francuskoj Chibani Abuhamouda.

Nakon svrgavanja Moamera Gadafija Libija je zapala u potpuni kaos. U državi sada postoje dva parlamenta i dvije vlade koje se bore za vlast, a postoji i veliki broj naoružanih skupina i plemena koji se međusobno bore za kontrolu nad naftom i gradovima. Cijeli taj kaos dobro su iskoristili simpatizeri Islamske države koji su u lipnju zauzeli značajan dio ovog lučkog grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara