"Ovo je osuda politike 90-tih godina!"

Foto: Neja Markičević / Cropix

SA SVIH strana stižu komentari nakon presude Haaškoj šestorici Hrvata iz BiH. Državni vrh naglašava da je riječ o nepravomoćnoj presudi. Ipak, zabrinjava dio o udruženom zločinačkom pothvatu čime se inkriminira hrvatski politički vrh iz '90.
 
Milanović: Još nije sve gotovo! 
 
Još nije sve gotovo, sve je moguće, presuda je prvostupanjska - složan je državni vrh. Ipak, zabrinjava dio oko udruženog zločinačkog podhvata s ciljem stvaranja Velike Hrvatske 90-ih. "To su implikacije koje se i nas tiču", komentirao je premijer Zoran Milanović.
 
"Politika možda ne mora biti identična, ali je pravna sljednost ista i nije nam svejedno što u tim presudama stoji. Nadamo se i vjerujemo da će drugostupanjsko Vijeće uzeti u obzir sve ono što mi smatramo da postoji jer mislimo da takva kvalifikacija naprosto ne odgovara stvarnosti", istaknuo je Milanović. Imali smo grešaka u BiH, ali bili smo i partneri, dodaje premijer.
 
"Puno je tu argumenata koji, vjerujem, svima nama govore jedno, ali sud je sud. Prema tome, tu je drugi stupanj, pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano", zaključio je Milanović.
 
Pusić: Presuda nema veze s mojim stavovima
 
"Prvostupanjska presuda u ovom trenutku neće imati utjecaja ni na koga, dok ne bude konačna presuda, a konačnu presudu ćemo vjerojatno čekati još neko razdoblje", izjavila je Vesna Pusić, prenosi Agencija Anadolija.

"Ono što je Hrvatska pozicija jest individualizacija odgovornosti, odnosno krivnje, u svim slučajevima optužbi za ratne zločine. Pokazalo se u ranijim postupcima kad se radilo o ljudima optuženima u Hrvatskoj i iz Hrvatske, da je na kraju konačni ishod cijelog sudskog postupka, bio u skladu s onim što smo mi smatrali", rekla je Pusić dodajući kako se Hrvatska opredijelila za suradnju i poštivanje međunarodnih sudskih instanci i institucija, i tako je i u ovom slučaju.

"Ova presuda nema veze s mojim stavovima. Moji stavovi su uvijek isti, kao što su bili onda, tako i danas, a to s ovim konkretnim slučajem nema veze“, rekla je Pusić.
 
Leko: Pričekajmo drugi stupanj
 
Treba pričekati drugi stupanj, smatra i šef Sabora, Josip Leko te dodaje: "Haaški sud treba poštivati bez obzira sviđa li nam se presuda ili ne".
 
"Iskustvo iz rada Haaškog suda govori da možemo očekivati i drugačiju drugostupanjsku presudu, osobito što Vijeće nije bilo jedinstveno. Međutim, htio bih dodati da Hrvatska tu ima principijelan stav od samog osnivanja Haaškog suda - da sve zločine treba kazniti, bez obzira gdje i s koje strane su učinjeni", poručio je Leko.
 
Josipović bez komentara
 
"Presude nisam komentirao pa neću ni ovu, no riječ je o nepravomoćnoj presudi", kratko je poručio predsjednik Ivo Josipović i zaključio: "Zajednička budućnost i vizija u EU ono je na čemu dvije susjedne zemlje u budućnosti trebaju raditi".
 
"Kada je riječ o odnosima Hrvatske i BiH, oni su i za vrijeme rata bili ambivalentne naravi. Ali danas je vrijeme kada se krećemo budućnosti. Hrvatska i BIH dobro surađuju, imamo zajedničku europsku budućnost i ono što je bilo u prošlost, ne smije nas opterećivati", poručio je Josipović.
 
Kotromanović: Jako loše
 
"Jako loše", prva je rekcija ministra obrane Ante Kotromanovića.
 
"Jako loše i za ljude i za Hrvatsku. Postoji pravo na žalbu i vidjeli smo da se u drugom stupnju može dogoditi svašta- potpuno drugačije", kazao je Kotromanović.
 
Karamarko neugodno iznenađen
 
Neugodno iznenađen ostao je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Apsurdno je optuživati i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, koji se odupro agresiji te dao potporu BiH, ističe Karamarko.
 
"Smatramo da su i Hrvatska i BIH bile izložene velikosrpskoj agresiji i smatramo da je ovo jedna kriva kvalifikacija. Uvjeren sam da će u žalbenom postupku biti srušena ovakva kvalifikacija", kazao je Karamarko.
 
Pupovac: Odgovorna je politika 90-tih
 
Da će presuda pomoći u osvještavanju odnosa Hrvatske i BiH tijekom 90-ih, smatra SDSS-ov Milorad Pupovac koji se obrušio na tadašnji politički vrh.
 
"Ono što mogu očekivati jest da će neke političke grupacije u Hrvatskoj pokušati optužiti aktualnu Vladu zbog ovakvih presuda. Treba reći da bi takva optužba bila sasvim u skladu nekih političkih stranaka da u Hrvatskoj obnove politiku 90ih, a sasvim je sigurno da je politika 90- ih odgovorna za ovu presudu, a ne politika od 2000 na ovamo", rekao je Pupovac.
 
Kosor: Uložimo napor u žalbenom postupku 
 
O politici koju je 90-ih vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, nekadašnja HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor nije htjela govoriti. "Riječ je o prvostupanjskoj presudi i još ništa nije gotovo, no kad bi ta kvalifikacija bila potvrđena u drugom stupnju onda bi to imalo posljedice", rekla je Kosor.
 
"Moje mišljenje je da treba uložiti sav napor u žalbenom postupku da se i ova kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata, ali i mnoge druge, sruše na drugome stupnju. Mislim da dobra i kvalitetna priprema sa argumentima dodatno učvrsti i drugostupanjska presuda bude ovakva kakvu očekujemo", kazala je Kosor.
 
Bandić: Sigurno pobjeđujemo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se na presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata u Haagu.

"U svakom slučaju, drastično, s druge strane, sramotno, s treće strane, i Blaškić je bio osuđen, i Gotovina i Markač, pa je na kraju pravda pobijedila. Uvjeren sam da će i ovaj put pravda pobijediti, da će naši pravnici u pravnoj bitki, u žalbenom roku to pobiti i da će oni izaći kao istinski heroji, kao što su izašli i naši iz Haaga, koji su najprije bili drastično osuđeni, a poslije oslobođeni. Budimo strpljivi i mudri, odmjereni, sigurno ćemo pobijediti", rekao je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara