POBJEDA KOLINDE Hrvatska kaznila Josipovića za nerad i nepoštenje

POBJEDA KOLINDE Hrvatska kaznila Josipovića za nerad i nepoštenje

Foto: Index, Hina

GRABAR KITAROVIĆ nova je hrvatska presjednica. Hrvatska je prvi put u povijesti smijenila predsjednika. Naime, aktualni predsjednik Josipović prvi je čelnik države koji nije uspio osvojiti drugi mandat. Pobjedom svoje kandidatkinje HDZ prvi put nakon 15 godina daje hrvatskog predsjednika iz svojih redova

S manje od 19 tisuća glasova razlike HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je pobijedila predsjednika u odlasku Ivu Josipovića i postala prvom hrvatskom predsjednicom na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti.

Zbog tijesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tanku pobjedu, aktualni predsjednički izbori ocijenjeni su najneizvjesnijim do sada. To je potvrdio i drugi krug u kojem se nastavila tijesna i neizvjesna izborna utrka u kojoj je Grabar Kitarović nakon početnog vodstva Josipovića odnijela pobjedu. Pokazalo se da je u kampanji bio presudan svaki glas.

Grabar Kitarović u drugom je krugu, prema neslužbenim rezultatima u ponoć, osvojila 50,43 posto ili 1.101.018 glasova, dok je Josipović ostao na 49,57 posto ili 1.082.158 osvojenih glasova.

Kolinda Grabar Kitarović i u dijaspori uvjerljivo vodi, te ima 87 posto glasova naspram 13 posto za Ivu Josipovića.

> Grabar Kitarović nije pobijedila samo zahvaljujući glasovima iz BiH, i u Hrvatskoj je osvojila više!


Zagreb i Rijeka za Josipovića, Split, Osijek i Zadar za Kolindu

Prema obrađenim rezultatima do 20.40 sati očekivane su pobjede Josipovića i Kolinde. Varaždin, Zagreb i Rijeku osvojio je Josipović, dok je Split Osijek i Zadar osvojila Kolinda. U prvom krugu u Zadru je pobijedio Ivo Josipović, no čini se da su se HDZ-ovci mobilizirali jer je sada u vodstvu Kolinda.

Veći broj glasova Josipović je dobio samo u sedam županija i Gradu Zagrebu. Županije koje su sklonije Josipoviću su Istarska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska.

Najuvjerljiviju pobjedu Josipović je odnio u Istarskoj županiji gdje je, prema trenutnim rezultatima, skupio 79,64 posto glasova. Jednako impresivan rezultat Josipović je osvojio i u Međimurskoj županiji, gdje je za njega glasalo 72,60 posto birača.

Grabar Kitarović najbolje je prošla u Ličko-senjskoj županiji, gdje je, prema trenutnim rezultatima, skupila 67,92 posto glasova. Drugi najbolji rezultat Grabar Kitarović ostvarila je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je skupila 60,31 posto glasova.

Nakon veselja u Josipovićevom stožeru, ostala samo nada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrisak i pljesak prolomili su se dvoranom u Hrvatskom novinarskom domu. Skandira se "Ivo, Ivo". Objavljeni su tada, naime, prvi neslužbeni rezultati DIP-a koji daju prednost Josipoviću i to za 52,4 posto.  "Zadržimo, taj trend! Zadržimo! Hvala biračima", rekla je Tamara Obradović Mazal jedna od šefica kampanje Ive Josipovića. "Još je prerano za slavlje, vjerujem anketama, i volio bih da su ovaj put pogriješile. Imali smo ovakav trend i u prvome krugu da se prvo obradjuju nama sklonije sredine, bit će tijesno, sumnjam da će biti ovolika razlika", rekao je ministar Arsen Bauk za Index dodajući da će trebati čekati do kraja večeri.

No, nakon što se rezultat preokrenuo, drugačija atmosfera,

 "Očekujem da Josipović večeras ponovno preokrene!", rekao je za Index ministar Lorencin. "Dok ne bude konačno sve prebrojano, čekamo, brojevi se mijenjaju iz minute u minutu, građani Istre skoro su plebiscitarno podržali regionalizaciju, decentralizaciju, to je u velikoj mjeri bio dodatni motiv da glasaju za Josipovića", rekao je Boris Miletić

> Stožer Ive Josipovića u suzama: "Hrvatska je dobila Tuđmana"

HDZ-ovci pjevaju

Atmosfera je splasnula nakon objave prvih službenih rezultata. Netko je uzvicima "Hrvatska! Hrvatska!" pokušao podignuti atmosferu, no brzo su utihnuli. Kada je Kolinda prešla u vodstvo, ponovno su HDZ-ovci postali euforični. Uzvikuju "Pobjeda!Pobjeda!. Članovi jednog tamburaškog sastava iz Slavonskog Broda sjeli su u automobil nakon što su čuli prve rezultate te su krenuli za Zagreb.

"Ma ovo je gotovo, oni se mogu samo spakirati, pobijedili smo", čuje se u stožeru.

> HDZ-ovci slavili uz Thompsona i zazivali Tuđmana: "Imamo pobjedu"

> Kako je protekao izborni dan čitajte ovdje

> Reakcije političara i analitičara čitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara