POTOP U DUBROVNIKU Policija od vodene bujice spašavala djecu i nepokretne, uništene kuće i automobili

Foto: Žarko Dragojević; Dubrovački dnevnik (Nikša Klečak, Stjepan Knego)
Video: Maroje Žanetić; Dubrovački dnevnik;
dubrovniknet.hr

SNAŽNO nevrijeme koje je u petak pogodilo dubrovačko područje izazvalo je veliku štetu - vodena bujica uništila je automobile, domove, poslovne objekte... Policija i vatrogasci spašavali su građane od poplave.

Čak je i dubrovački Stradun zbog obilne kiše završio pod vodom. Fotografije, snimljene oko 11.30 sati, ustupio nam je Žarko Dragojević.

Zbog kiše bila zatvorena Jadranska magistrala kod Dubrovnika

Zbog jake kiše i vode koja se zadržava na cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tijekom cijelog popodneva bila je zatvorena Jadranska magistrala (D8) između Vidikovca (Dubrovnik) i Mlina (Župa dubrovačka). Obilazak se, samo za osobna vozila, odvijao preko Postranja u Župi dubrovačkoj, a na ostalim cestama vozilo se otežano.

"U 19.40 sati promet promet je normaliziran na dionici Jadranske magistrale (D8) između Vidikovca (Dubrovnik) i Mlina (Župa dubrovačka) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", izvijestio je HAK.

Poplavljene brojne kuće u Župi dubrovačkoj

U Župi dubrovačkoj poplavljeno je tijekom olujnog nevremena čak 48 kuća, a vatrogasci su na terenu i rješavaju dojave, javlja Dubrovački dnevnik. I najstariji Župljani kažu kako se ovakvo nešto ne pamti.

"Svi su nam ljudi na terenu, za sada imamo 48 dojava. Ispumpavamo vodu iz kuća i nadam se da ćemo stići do mraka", rekli su u DVD-u Župa.

Materijalna šteta će sigurno biti velika.

Najgore u Kuparima

U Kuparima je voda posve potopila neke automobile i ušla u pojedine kuće.

"Poplavljeno je desetak objekata. Najgore stanje je u Kuparima gdje je blokirana magistrala. Blokirano je i polje oko Mljekare. Prioritet nam je očistiti stanje na cesti da se može normalno prometovati. Blokirane su i neke županijske ceste, ali ćemo prvo za promet osposobiti državnu cestu", kazao je za Dubrovnikpress.hr načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, istaknuvši kako su u Župi na terenu sve raspoložive ekipe od vatrogasaca, komunalaca do pripadnika civilne zaštite.

Policija spasila sedam osoba, među njima dvoje djece i jedna nepokretna osoba

Sve raspoložive policijske snage PU dubrovačko-neretvanske na terenu su, rade na reguliranju prometnica, ali i spašavanju ljudskih života koji su ugroženi.

Kako javlja Dubrovački dnevnik, najveća akcija spašavanja danas je bila akcija u Kuparima gdje su policijski djelatnici iz jedne kuće spasili čak sedmero ljudi, od čega dvoje male djece te jednu nepokretnu osobu. Policija je nepokretnu osobu spasila od sigurne smrti te ga kombijem prevezla u bolnicu na daljnju obradu.

Iz Policijske uprave i dalje mole da se vozači i stanovnici pridržavaju uputa policije kako bi se ova, zbilja velika poplava privela kraju bez ozbiljnijih posljedica po ljudske živote.

 


Obilna kiša izazvala poplave

Ciklona Talija zahvatila je i Dubrovnik. Kiša pada od sinoć, kada je i olujno nevrijeme pogodilo to područje, pa je još sinoć pod vodom bio i dio oko pošte Lapad. Veliki dio Župe ostao je bez struje jer je izbacio dio dalekovoda, javio je Dubrovački dnevnik.

A jutros je pod vodom završio i Stradun. Jaka kiša pada već satima i ne zna se kada će prestati.

Dubrovački dnevnik javlja kako je obilna kiša opet uzrokovala kaos na prometnicama i vodoopskrbi. Vatrogasci su intervenirali na šest lokacija gdje su ispumpavali vodu i to u Turističkoj zajednici na Pilama, Restoranu Dubravka, Hotelu Rixos, butigi Brenum, šahtovi po gradu i na Lopudu gdje su ispumpavali plovila. Voda je i na Stradunu izbila sve šahtove. Gruška obala je također bila pod vodom, a potopljene su i neke barke, dodaju.

Zbog kiše Dubrovnik opet bez pitke vode

Uslijed obilne kiše koja danas pada na dubrovačkom području došlo je do zamućenja izvorišta Omble, Palate i Duboke Ljute iznad dozvoljene vrijednosti, priopćio je Vodovod Dubrovnik.

Tijekom dana očekuje se pojava povišene mutnoće u vodoopskrbnoj mreži Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Zatona, Trstenog, Brsečina, Orašca i Elafita. Takva voda ne odgovara Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju.

Iz Vodovoda preporučuju vodu prije uporabe pustiti da se istaloži te nakon toga bistri dio prokuhati. Voda se može može koristiti za kuhanje, tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe.

Djelatnici Vodovoda Dubrovnik vrše redovitu dezinfekciju i kontrolu cjelokupnog vodoopskrbnog sustava, stoji u priopćenju.

Zamućenost vode u Dubrovniku planira se riješiti pročistačem na Ombli

Na današnjem sastanku dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića s kriznim stožerom u kojem su bili predstavnici Hrvatskih voda i dubrovačkog Vodovoda zaključeno je da se hitno treba početi graditi pročistač za vodu na rijeci Ombli kako bi se trajno riješio problem prekomjernog zamućivanja vode nakon obilnijih oborina.

U pripremi je dokumentacija za prijavu projekta za europske fondove, a dubrovački Vodovod raspisat će u međuvremenu natječaj za glavni projekt i izvođenje. Cjelokupan projekt vrijedan je oko 50 milijuna eura.

Dok traje redovita procedura, dogovorili su se sudionici sastanka, kao dio trajnog rješenja izradit će se montažni pročistač koji će kvalitativno i kvantitativno zadovoljiti potrebe građana u jesensko-zimskom razdoblju. Riječ je o projektu vrijednom oko 15 milijuna kuna, za koji će novac osigurati grad Dubrovnik, dubrovački Vodovod i Hrvatske vode. Potrebno je provesti postupak ubrzane javne nabave, a ako se dobiju sve potrebne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske, taj montažni tip pročistača mogao bi proraditi za tri do četiri mjeseca, kad se završi propisana procedura.

U sklopu konačnog rješenja, montažni pročistač ugradit će se u cjelovit projekt na izvorištu Ombli i manjim izvorištima u Zatonu i Župi dubrovačkoj.

Dogovoreno je kako će se ispitati i utvrditi uzroci neuobičajeno visoke razine zamućenosti vode te u skladu s time učiniti što je potrebno kako ne bi bilo daljnjeg pogoršanja. Predstavnici Vodovoda izvijestili su gradonačelnika Vlahušića o dopisu poslanom Općini Ravnu od koje zahtijevaju prekid svih radova na bušotinama koji nisu usklađeni s Hrvatskim vodama i dubrovačkim Vodovodom. Cilj je utvrditi utječu li ti radovi na zamućivanje vode na gradskom području te u kojoj mjeri.

Ako se u međuvremenu voda ponovno prekomjerno zamuti, grad Dubrovnik i dubrovački Vodovod osigurat će cisterne s vodom za potrebe stanovništva.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara