PPDIV: Mirna i Geneza ove godine nisu uplatili ni lipu poreza i doprinosa

Foto: M. Mijošek/Glas Istre 

TVRTKE Mirna iz Rovinja i  Geneza za krizni menadžment,  koja upravlja Mirnom,  nisu uplatile ove godine niti lipe poreza i doprinosa za radnike Mirne,  utvrđeno je na sastanku u Ministarstvu rada.

Sindikat PPDIV je šokiran činjenicom da država  zna za tu situaciju i ne poduzima ništa.
 
"U ponedjeljak smo kod Miranda Mrsića, ministra rada, imali sastanak mi sindikalci, predstavnici Mirne, te Tihomir Kralj iz Porezne uprave.  Svi oni su upoznati kako u Mirni, kojom upravlja Geneza, ove godine uopće ne uplaćuju doprinose i poreze državi, te se nadam da će se  sankcionirati takvo teško kršenje zakona. Kako je to moguće? Kako se smiju isplatiti plaće bez poreza i doprinosa?“, pita se Šimo Orešković, predsjednik sindikata PPDIV.  
 
Takva situacija odvija se u dvije firme – u Mirni d.d. i Mirni ribolov d.o.o., pri čemu su obje tvrtke u blokadi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ministar Mrsić obećao je rješavanje ove situacije, pri čemu sindikat posebice želi da se utvrdi priroda poslovne suradnje Mirne i Geneze budući da upravljanje te  tvrtke Mirnom očigledno nije u okviru poslovnih uzusa i zakonitog poslovanja, navode iz Sindikata.
 
"Bojim se kako bi isto moglo snaći radnike Purisa u stečaju. Tamo je nepotpuni Odbor vjerovnika (bez najvećeg vjerovnika Hypo Alpe Adria banke) na čudan način odabrao baš tu Genezu da zakupi Puris, iako postoji kontra ponuda firme Valipile koja je partner Purisu godinu dana i nudi zajednički razvoj, čak i kupnju Purisa. U tom je  Odboru vjerovnika i naš predstavnik PPDIV-a glasao za Genezu, bez prethodnih  konzultacija i znanja sindikata. Ali kako je predstavnik Porezne uprave mogao glasati  za Genezu kad ta firma podržava neplaćanje poreza i doprinosa za radnike? To je van  pameti, ali i prvoklasan skandal. U uređenim državama ovakvo stanje dovelo bi  promptno do sankcija za nekoliko osoba“, zaključuje Orešković u priopćenju za javnost.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara