Pad temperatura: Na Zavižanu i u Daruvaru zabilježeno je -11 stupnjeva Celzijevih

Foto: Hina

MNOGI su priželjkivali dolazak prave zime, a velikom je dijelu ljudi već prisjela.

Meteorolozi za danas i nedjelju najavljuju slabljenje i prestanak snijega, ali i veći pad temperature. Tijekom jučerašnjeg dana najviše je snijega napadalo u Ogulinu, čak 40 centimetara, a slijedi Parg-Čabar s 30 centimetara.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se jutros spustila na minus 9,8 Celzijevih stupnjeva i najniža je u Hrvatskoj. Prema riječima Milana Babića, dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu, snijeg koji je padao prošle noći dosegao je visinu od četrdesetak centimetara do pola metra, a u nanosima je viši i od jednog metra. Biokovska cesta je prekrivena snijegom i zaleđena, a snijeg se spustio sasvim nisko i na primorski dio Biokova, javlja Hina.

Danas slabljenje i prestanak snijega

Danas će uz pretežno oblačno vrijeme uglavnom ujutro i prijepodne u unutrašnjosti ponegdje biti slabog snijega, a ponajprije u Dalmaciji malo kiše. Zatim se očekuje djelomično razvedravanje, a najviše sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu. Vjetar će biti slab ili umjeren, mjestimice na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima, na sjevernom Jadranu prema kraju dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom od -3 do 2, a na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju do -11

Temperature u zemlji već su se u subotu navečer dosta spustile. U 21 sati izmjereno je -11 stupnjeva u Daruvaru i na Zavižanu. Jako hladno bilo je u Varaždinu gdje se temperatura spustila na -9  isto kao i na Sljemenu. U Sisku je -7, a u Gospiću i Križevcima -6.

U nedjelju stiže val zahladnjenja. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, te uglavnom bez oborina. Samo ponegdje u unutrašnjosti može biti vrlo slabog snijega. Najsunčanije se vrijeme očekuje na Jadranu. Vjetar će biti većinom slab, a na Jadranu slaba i umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima.

Bit će vrlo hladno s najnižom jutarnjom temperaturom zraka od -11 do -6 Celzijevih stupnjeva, ponegdje može biti i niža, a na Jadranu između -4 i 2. Najviša dnevna temperatura bit će od -7 do -2, a na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Poteškoće i ograničenja u prometu

Za sva vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb (od 20,45 sati), Sljemenska cesta (od 18,00 sati) i državna cesta D1.

Slab snijeg pada u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije, a na pojedinim cestama kroz Liku i Gorski kotar još mjestimice ima ugaženog ili razmočenog snijega. Snijeg pada i na dionici autoceste A1 između čvorova Bisko i Vrgorac. U Gorskom kotaru na većini državnih i županijskih cesta su proglašeni zimski uvjeti, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar D3 na dionici Zdihovo-Stubica-Delnice.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, na širem području Velike Gorice, dionici autoceste A3 Bregana-Lipovac od Jankomira do Križa te A4 Zagreb-Goričan od Brezničkog Huma do Zagreba. Zbog najavljenog naglog i znatnog pada temperatura tijekom noći vozačima savjetujemo dodatan oprez zbog moguće poledice na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Za sav promet zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te
- državne ceste D54 Maslenica-Zaton Obrovački i D218 Bruvno-Dobroselo-Mazin.

Samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Senja i Karlobaga dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog zimskih uvjeta, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na sljedećim cestama u Gorskom kotaru i Lici:

GORSKI KOTAR i HRVATSKO PRIMORJE:
D3 Stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Stubica-Delnice,
D32 Prezid-Delnice,
D42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
D305 Parg-Čabar,
ŽC5030 Platak-Kamenjak,
ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,

ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo,
ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine i Hreljin-Zlobin-Fužine,
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

LIKA:
D25 Gospić-Karlobag,
D42 Poljanak-Poljanak (g.ž.),
D52 Špilnik-Korenica,
D218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo i
ŽC 5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D27 Benkovac-Šopot,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D105 Supetarska Draga-Rab,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D30, dio Zagrebačke ulice u Petrinji (zbog radova na izgradnji spojne ceste od Petrinje do mosta preko Kupe u Brestu) i
- LC3136 Gornja Kupčina-Krašić.

Naizmjence se vozi:
- na Jadranskoj magistrali kroz Sukošan, između Pakoštana i Draga, kroz Duće (zbog opasnosti od odrona), kod Drvenika i Zaostroga i od 7.00 do 17.00 sati u mjestu Soline ( Dubrovačko- neretvanska županija)
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D25 Korenica-Gospić između mjesta Bunić i Ljubovo,
- D75 kroz Umag i
- D517 Beli Manastir-Belišće.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog radova, svakodnevno od 8 do 17 sati će biti zatvorena županijska cesta ŽC6166 Omiš-Kučiće-Slime na predjelu ulice Josipa Pupačića u Omišu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara