Pakistanska obitelj kamenovala ženu jer se udala za muškarca kojeg voli

Pakistanska obitelj kamenovala ženu jer se udala za muškarca kojeg voli

Screenshot: Google Maps

PAKISTANSKA obitelj u utorak je pred sudom u Lahoreu na smrt kamenovala 25-godišnju ženu jer je udajom za muškarca kojeg voli osramotila obitelj, objavila je policija.

Farzana Iqbal čekala je da se otvori Visoki sud u Lahoreu kada je stigla skupina od desetak muškaraca i napala je ciglama, rekao je policijski časnik. Među napadačima bili su njezin otac, braća i bivši zaručnik. Iqbal je zadobila teške ozljede glave i preminula u bolnici.

Svi su napadači pobjegli, osim njezina oca koji je priznao ubojstvo i objasnio da je to pitanje časti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iqbal je bila zaručena za rođaka, no udala se za drugog muškarca što je njezina obitelj prijavila kao otmicu. Mlada žena došla je na sud svjedočiti da se udala vlastitom voljom te da nije riječ o otmici.

Svake godine oko 1.000 pakistanskih žena pogiba od ruku članova obitelji u takozvanim zločinima iz časti, navodi skupina za ljudska prava Aurat.

Stvarne brojke daleko su veće, tvrdi Aurat jer svoja izvješća temelji samo na novinskim člancima, a vlada ne vodi nacionalnu statistiku o tom pitanju.

Zločine iz "časti" uglavnom izvršavaju članovi obitelji, a ako i budu osuđeni najčešće izlaze iz zatvora jer pakistanski zakon dopušta obitelji žrtve da oprosti počinitelju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara