Papa Franjo: Crkva je zabrinuta za opstojnost kršćanstva na Bliskom istoku

Papa Franjo: Crkva je zabrinuta za opstojnost kršćanstva na Bliskom istoku

Foto: Shutterstock

SIRIJA je žrtva "globalizacije ravnodušnosti" a kršćani se bore za "opstojnost" na Bliskom istoku, ocijenio je u petak papa Franjo, zatraživši od katoličkih organizacija da u pružanju pomoći ne gledaju na vjersku pripadnost.

Nakon trogodišnjeg rata "postoji opasnost da se zaborave neopisive patnje", upozorio je u poruci upućenoj sudionicima susreta o koordinaciji pomoći za Siriju. "Trebamo ponavljati naziv te bolesti koja nas danas toliko pogađa: globalizacija ravnodušnosti".

Taj je izraz prvi put upotrijebio u srpnju 2013. na talijanskom otoku Lampedusi upozoravajući na stradavanje ilegalnih useljenika u brodolomima na Sredozemnom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Argentinski papa je još jednom pozvao "sve strane da odmah dopuste raspodjelu humanitarne pomoći, prekinu sukob i počnu pregovore" kako bi omogućili izbjeglicama da iskoriste "svoje pravo" i "što prije se vrate u domovinu".

Papinsko vijeće "Cor Unum" ("Jedno srce") koje koordinira rad crkvenih karitativnih tijela, okupilo je u Rimu 25 organizacija koje djeluju na terenu, napose Caritas te nuncije (veleposlanike) i biskupe s tog područja.

Papa ih je pozvao da "podupru mjesne Crkve i sve žrtve rata bez obzira na etničku i vjersku pripadnost te društveni status". "Mislim, dodao je, na drage kršćanske zajednice. Njihova opstojnost na čitavom Bliskom istoku je razlog iskrene zabrinutosti sveopće Crkve. Kršćanstvo mora i dalje moći živjeti ondje gdje je poniklo".

Dan ranije, gvinejski kardinal Robert Sarah, predsjednik Cor Unuma, pozvao je Sjedinjene Države, Rusiju i bliskoistočne zemlje da "pronađu hrabrosti za zajedničko djelovanje" kako bi spasili Siriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara