Papa Franjo: Pohod Svetoj Zemlji bit će vjerski, želim ondje moliti za mir

Papa Franjo: Pohod Svetoj Zemlji bit će vjerski, želim ondje moliti za mir

Foto: Guliver image/Getty images

PUTOVANJE u Svetu Zemlju bit će "isključivo vjersko", istaknuo je u srijedu papa Franjo koji je rekao da ondje želi "moliti za mir", tri dana uoči polaska u taj kratkotrajni pohod tijekom kojega će posjetiti Amman, Betlehem i Jeruzalem.

"Bit će to isključivo vjersko putovanje, ponajprije radi susreta s (carigradskim ekumenskim patrijarhom) Bartolomejom: Petar i Andrija se još jednom susreću i to je jako lijepo!", uzviknuo je nakon opće audijencije na Trgu svetog Petra, misleći pritom na dvojicu Isusovih apostola, predstavnike Zapadne i Istočne crkve.

Franjo je izabrao pedesetu obljetnicu povijesnog susreta pape Pavla VI. i carigradskog ekumenskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu kako bi obnovio ekumenski duh dok su pravoslavne crkve i katolici na istoku međusobno veoma podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz slogan "da budu jedno", logo pohoda prikazuje lik svetog Petra, prvaka rimske Crkve i svetog Andriju, prvaka carigradske Crkve u barci s jedrom ovješenim na jedan križ.

"Drugi razlog puta je molitva za mir u toj zemlji koja toliko trpi", dodao je, zatraživši od vjernika na Trgu svetog Petra da mole za to putovanje.

Izostanak političkog rješenja za palestinsko-izraelsku krizu, strašan rat u Siriji, milijuni izbjeglih u susjednim zemljama koji bježe pred tim ratom, slabljenje Libanona, porast islamizma pred kojim bježe kršćani, napetosti i sukobi u Iraku i u Egiptu prilike su u kojima se događa Papin pohod.

Uoči Papina dolaska radikalni židovski aktivisti su se dvaput okupili blizu dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što će papa Franjo ondje održati misu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara