Papa Franjo: Terorizam na Bliskome istoku posljedica je kulture odbacivanja Boga

Papa Franjo: Terorizam na Bliskome istoku posljedica je kulture odbacivanja Boga

Foto: FAH

PAPA Franjo je u ponedjeljak osudio "iskrivljeno tumačenje religije" koje je uzrok "tragičnog pokolja" u Parizu gdje su džihadisti u trima odvojenim napadima pobili 17 ljudi i fundamentalizam koji stavlja Boga "na razinu puke ideološke izlike".

Postoji "kultura koja odbacuje drukčije i na kraju rađa nasilje i smrt. Tužne odjeke toga vidimo u (...) tragičnom pokolju koji se dogodio u Parizu. Ljudsko biće postaje rob (...) gdjekad i rob iskrivljenog tumačenja religije", istaknuo je Sveti Otac obraćajući se diplomatskom zboru u Vatikanu.

Terorizam posljedica kulture odbacivanja Boga

"Terorizam fundamentalističkih korijena u Siriji i u Iraku posljedica je kulture odbacivanja Boga. On odbacuje samog Boga i stavlja ga na razinu puke ideološke izlike", oštro je kritizirao Papa opetujući da "Bliski istok bez kršćana više ne bi bio isti".

Papa iz Argentine pohvalio je približavanje Sjedinjenih Država i Kube navodeći ga kao primjer "dijaloga koji može graditi mostove".

Ujedno je pozvao Kolumbiju i Venezuelu da "dođu do sloge", a Iran i velesile da se dogovore o iranskom nuklearnom programu.

Sjedinjene Države pozvao je da "zauvijek zatvore" zatvor u Guantanamu.

"Silovanja strašan zločin"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papa je također upravio snažan poziv protiv silovanja koja se često događaju u sukobima nazivajući ih "strašnim zločinom" i "teškom uvredom dostojanstvu žene".

Papa Franjo u ponedjeljak navečer iz Rima putuje na Šri Lanku, gdje će boraviti 13. i 14. siječnja, a odatle ide na Filipine gdje ostaje do 19. siječnja.

To je Papino sedmo putovanje izvan Italije i drugo u Aziju od početka pontifikata, što svjedoči o važnosti tog kontinenta za Katoličku Crkvu.

Po najnovijim podatcima Crkve, u Aziji živi 3,2 posto katolika i uz Afriku je kontinent s najvećim brojem novokrštenika.

Dvije zemlje kojima Papa dolazi u pohod ovog tjedna potpuno su različite. Katoličkoj Crkvi Šri Lanke pripadaju različite etničke zajednice i manjinska je u odnosu na glavne vjerske skupine među kojima kršćani mogu biti poveznica.

Na Filipinima pak, bivšoj španjolskoj koloniji, većina stanovnika su katolici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara