Papa Franjo biskupima: Ne skrivajte pedofiliju! U Crkvi nema mjesta za zlostavljače!

Papa Franjo biskupima: Ne skrivajte pedofiliju! U Crkvi nema mjesta za zlostavljače!

Foto: Hina

PAPA Franjo uputio je u četvrtak pismo katoličkim biskupima i vjerskim dužnosnicima u čitavom svijetu naredivši im da u potpunosti surađuju s povjerenstvom uspostavljenim za zaštitu maloljetnika od spolnog zlostavljanja svećenika, te da tome pitanju daju prioritet čak i ako bi to dovelo do otkrivanja novih pedofilskih skandala unutar Crkve.

"Neće moći prevladati nikakva obzirnost, poput želje da se izbjegne skandal, jer u Crkvi nema mjesta za one koji zlostavljaju maloljetnike", kazao je Papa u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obitelji moraju znati da Crkva ne štedi truda u zaštiti djece te da se mogu obratiti Crkvi s punim povjerenjem jer je to sigurna kuća", dodao je on, zahtijevajući od lokalnih instanci da "redovito revidiraju" proceduru uvedenu 2011. nakon cirkularnog pisma poslanog za papinstva Benedikta XVI.

Pismo pape Franje upućeno je svim predsjednicima biskupskih konferencija i dužnosnicima vjerskih zajednica, uoči prvog sastanka u Vatikanu povjerenstva stručnjaka za zaštitu maloljetnika koje je imenovao Papa.

Kompletirano u prosincu s osam novih članova iz Afrike, Latinske Amerike i Azije, u povjerenstvu pod predsjedanjem američkog kardinala Seana O'Malleyja devet je muškaraca i sedam žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara