Papa Franjo nazvao Abasa i Peresa zbog Gaze i pozvao na prekid neprijateljstava

Papa Franjo nazvao Abasa i Peresa zbog Gaze i pozvao na prekid neprijateljstava

Foto: Hina

PAPA Franjo je "osobno nazvao" izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskog Mahmuda Abasa kako bi im prenio "svoju veliku zabrinutost zbog trenutačnog ratnog stanja, napose u Pojasu Gaze", istaknula je Sveta Stolica u priopćenju objavljenom u petak.

Jorge Mario Bergoglio u tom im je razgovoru rekao da "ozračje neprijateljstva, mržnje i sve većih patnji dvaju naroda rađa brojne žrtve i uzrokuje iznimno tešku humanitarnu situaciju", navodi se u tom priopćenju.

Kao što je učinio za nedavna posjeta Svetoj zemlji koncem svibnja, Papa je pozvao "sve uključene strane i sve koji nose odgovornost na lokalnoj i na međunarodnoj razini da se zauzmu za prekid neprijateljstava".

Papa Franjo je pozvao na "primirje, mir i pomirbu srdaca", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac je 8. lipnja u Vatikanu organizirao zajedničku molitvu sa Shimonom Peresom i s Mahmudom Abasom.

U drugom priopćenju Sveta Stolica navodi da je Papa ponovno pozvao na "mir" u Ukrajini, nakon rušenja malezijskog zrakoplova na istoku te zemlje, dodavši da "moli" za "brojne žrtve".

"Sveti Otac je s potpunom nevjericom primio vijest o nesreći zrakoplova Malaysian Airlinesa na istoku Ukrajine, koji je u vrtlogu snažnih napetosti", navodi se u priopćenju.

Kako bi se "ubuduće spriječile nove nedužne žrtve", Papa je opetovao poziv na "dijalog" i na "pronalaženje rješenja" između Rusije i Ukrajine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara