Papa Franjo opet kritizira biskupe: Stop korupciji, prestanite naređivati ljudima

Papa Franjo opet kritizira biskupe: Stop korupciji, prestanite naređivati ljudima

Foto: FAH

PAPA Franjo poručio je talijanskim biskupima da trebaju snažno osuditi korupciju i djelovati kao svećenici, a ne kao "piloti" koji vjernicima govore što da rade, prenosi agencija AP.

Papine snažne riječi upućene su članovima talijanske biskupske konferencije koji su svoje godišnje okupljanje u Vatikanu započeli u ponedjeljak. Rekao im je kako, bez zadrške, trebaju osuditi "zbunjujući mentalitet" javne i privatne korupcije zbog koje su osiromašene obitelji, pošteni radnici, umirovljenici i mladi. Inače, stopa nezaposlenih mladih ljudi u Italiji iznosi 43 posto.

"U stvarnosti, laici koji se pridržavaju temeljnih kršćanskih vrednota ne trebaju biskupa-pilota ili svećeničke upute kako bi bili odgovorni za svoje ponašanje na svakoj razini, od političke do društvene, od ekonomske do zakonske", rekao je papa dodajući da ono što je ljudima uistinu potrebno jest biskup koji djeluje kao svećenik.

Također, Franjo se požalio na pretjerano naglašavanje doktrina i "uskogrudnih pravila" kojima teolozi mogu stati na put crkvenom evangelizmu. Kritizirao je i akademske konferencije koje sponzorira Crkva, a na kojima se "uvijek čuju isti glasovi" jer takav pristup "drogira zajednice, homogenizira izbor, mišljenja i ljude".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara