Papa Franjo stao u obranu imigranata i izbjeglica: Ne tretirajte ih kao pijune na šahovskoj ploči čovječanstva

Foto: Guliver Image / Getty Images

PAPA Franjo pozvao je zemlje da prihvate imigrante i izbjeglice te da ih ne tretiraju kao "pijune na šahovskoj ploči čovječanstva".

"Imigranti i izbjeglice nisu pijuni na šahovskoj ploči čovječanstva. Oni su djeca, žene i muškarci koji su napustili ili su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog raznih razloga. Dijele zajedničku želju za znanjem i posjedovanjem", kazao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osudio je trgovinu ljudima, ali i rad nalik robovlasništvu. Kritizirao je i "kulturu odbacivanja" pod koju podrazumijeva zanemarivanje onih koji nisu produktivni u društvu, poput starijih. Smatra da se njih odbacuje kao objekte koji više nisu korisni. Imigraciju vidi kao problem podjele u Europi, ali i izvan nje. Tako je naprimjer francuska desničarka Nacionalna Fronta koja ima protu-imigrantsku politiku nagrađena većim brojem glasova na izborima. Naveo je i primjer talijanske ministrice Cecile Kyenge koja je rođena u Africi. Ona se našla na meti rasističkih komentara jer podržava automatsko ostvarivanja prava na državljanstvo imigrantske djece rođene u Italiji, prenosi Reuters.

"Nerijetko dolazak migranata, raseljenih osoba, tražitelja azila i izbjeglica dovodi do sumnje i neprijateljstva. Postoji strah da društvo više neće biti sigurno te da će identitet i kultura biti izgubljeni. Strahuje se da će se povećati konkurencija kod prijava na posao ali i da će se povećati kriminal", rekao je Papa.

Papa prezire kompanije koje iskorištavaju imigrante i izbjeglice te im za cjelodnevni rad daju male plaće te ih zapošljavaju u ilegalnim tvornicama. Kazao je kako je posebno zabrinjavajuća situacija kada do imigracije dolazi zbog raznih oblika trgovine ljudima i ropstva. Napomenuo je da je ropstvo danas "uobičajena valuta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara