"Papa Ivan Pavao II. bio je mističan i emotivac, Benedikt XVI. je racionalan u svojim odlukama"

"Papa Ivan Pavao II. bio je mističan i emotivac, Benedikt XVI. je racionalan u svojim odlukama"

Foto: AFP

POPUT munje koja je udarila u Vatikan, odjeknula je i papina jučerašnja odluka - odričem se dužnosti! Nasljednik pape Ratzingera bit će jedan od 117 kardinala. Dim koji će označiti izbor novog Pape, trebali bismo dočekati na konklavi prije Uskrsa. Pripreme su počele, a počela su i nagađanja koji će kardinal postati 266. Papa.

Crnoputi papa, papa koji nije iz Europe ili papa Talijan. Niz je mogućnosti nakon što je Rimom vladao papa Ratzinger koji je odlučio povući se iz, kako se tumači, zdravstvenih razloga. Zdravstvenim poteškoćama unatoč, njegov prethodnik Wojtila ostao je papa do smrti. Pozivajući se na Krista koji nije sišao s križa, smatrao je da se s dužnosti Petrovog nasljednika ne smije povući. Na to je javnost često gledala kao na hrabar čin, a upravo takvim ocijenjena je i odluka Benedikta XVI.

"Jedan je mentalitetom Poljak, mističan i emotivac, a drugi je Nijemac, racionalan u svojim odlukama", ocijenio je za Media servis bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko, a na sličnom tragu je i teolog Anton Šuljić.

"Odluka pape Ivana Pavla II. bila je izraz njegova srca i duše. Ova odluka Benedikta XVI. je zapravo izraz njegove teologije koje je bila usmjerena racionalnim odlukama", pojašnjava Šuljić.

"Taj eurocentrizam mislim da će, ako ne ovom prilikom, onda na sljedećim izborima za Papu, biti prekinut"


Tekst se nastavlja ispod oglasa
A tko će biti novi Papa? Među kandidatima ističe se 71-godišnji konzervativni Talijan Angelo Scola. Utjecajni europski kardinali kojih je čak 63, mogli bi izabrati i Austrijanca, bečkog nadbiskupa 68-godišnjeg Christopha Schoenborna. Ipak, sada ili najkasnije na idućoj konklavi, vrijeme je za Papu iz Latinske Amerike, uvjeren je Maštruko.

"Taj eurocentrizam mislim da će, ako ne ovom prilikom, onda na sljedećim izborima za Papu, biti prekinut i da će biti netko iz Latinske Amerike", naglašava Maštruko.

A Odilo Schrerer, nadbiskup Sao Paola, slovi kao adut iz Latinske Amerike. Šanse su i na strani Argentinca Leonarda Sandrija koji je bio glasnogovornik pape Wojtile, a mogući 266. Papa je i Joao Brazu de Aviz iz Brazila. Je li ipak vrijeme za crnoputog Papu, pitaju mnogi? Peter Turkson iz Gane ima liberalnije poglede na svijet, a zalaže se i za radikalne promjene u ekonomiji.

"Beznačajna je mogućnost da bude netko iz Afrike ili Azije i to zbog toga jer ih je prvo, mali broj, drugo, utjecajno su slabiji i treće, zbog broja katolika na tom području", smatra Maštruko.

Zato šansi ima Kanađanin Marc Ouellett pa i Amerikanac Dolan. I Hrvati imaju dvojicu potencijalnih Papa - kardinale Puljića i Bozanića. No nije nevjerojatan rasplet da niti jedan od pobrojanih ne zasjedne na mjesto Petrovog nasljednika. Povijest je pokazala da nas iznenađenja ne smiju iznenaditi.

"Jedini koji su kako se to kaže, ušli kao mogući Pape u konklavi i izašli kao Pape, a ne samo kao kardinali su u ovih 50-ak godina bili Papa Pavao VI. i sadašnji papa Benedikt XVI.", zaključuje teolog Šuljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara