Papa kritiziran zbog izjava o odgoju: Nema tog fizičkog kažnjavanja koje je "dostojanstveno"

Papa kritiziran zbog izjava o odgoju: Nema tog fizičkog kažnjavanja koje je "dostojanstveno"

Foto: FAH

PAPINA izjava prema kojoj dobar otac povremeno može udariti svoje dijete da bi ga kaznio, no s pravom i dostojanstvom, potaknula je kritike, osobito u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

"Dobar otac otac zna oprostiti, ali i odlučno ispraviti neke stvari. Ne treba biti ni slab, ni sentimentalan ni popustljiv", rekao je u srijedu tijekom opće audijencije u Vatikanu, posvećene ulozi očeva u obitelji.

Kao i puno puta ranije Papa se udaljio od pripremljenog teksta te ispričao: "Svojedobno sam čuo jednog oca kako kaže - moram povremeno malo udariti svoju djecu. No nikad ih ne pljusnem po licu da ih ne bih ponizio. To je dobro razmišljanje, jer otac zna koliko vrijedi dostojanstvo. Dijete treba povremeno kazniti, no to treba učiniti s pravom i dostojanstvom".

Papina izjava u Italiji je prošla gotovo nezamijećeno, no na sjeveru je oštro kritizirana.

"Nema nikakvoga fizičkog kažnjavanja djece koje je dostojanstveno. To treba odmah razjasniti. Bilo kakvo nasilje protiv djece potpuno je neprihvatljivo", rekla je njemačka ministrica obitelji Manuela Schwesig za Die Welt.

Njemačka udruga za djecu Aide argentinskog je Papu pozvala da što prije ispravi svoju pogrešku: "Papa je iznimno humana osoba, no svatko može pogriješiti. Izjavivši kako je normalno da se dijete povremeno udari ukoliko se to napravi na dostojanstven način, u potpunosti je pogriješio".

Suradnik vatikanske službe za javnost Thomas Rosica objasnio je da Papa nije govorio o nasilju prema djeci nego o tomu na koji način nekome pomoći da postane zrela osoba. Ovdje nije riječ o zlostavljanju djece, rekao je Rosica, a prenosi njemački Bild.

Franjino viđenje obitelji i obrazovanja vrlo je tradicionalno te povezuje nježnost i odlučnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara