Papa primio žrtve svećenika pedofila: "Molim vas za oprost"

Papa primio žrtve svećenika pedofila: "Molim vas za oprost"

Foto: Hina

PAPA Franjo primio je u ponedjeljak u Vatikanu šest žrtava svećenika pedofila, priopćio je glasnogovornik Svete Stolice Federico Lompardi, dodavši da je to bio dug i topao susret.

Jorge Mario Bergoglio primio je tri žene i trojicu muškaraca iz Njemačke, Velike Britanije i Irske u rezidenciji Svete Marte u kojoj živi od svojeg izbora za papu u ožujku 2013.

Nakon mise u kapeli, u kojoj je snažno osudio pedofiliju, Papa se u nazočnosti prevoditelja sa svakom žrtvom sastao zasebno na više od pola sata, dodao je Lompardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bilo im je drago što su saslušani s toliko pozornosti", rekao je Lompardi. Taj susret u bliskom formatu, koji je sam Papa najavio krajem svibnja, željno se iščekivao, a udruge žrtava su upozoravale da Vatikan nije dovoljno učinio u borbi protiv pedofilije. Papa Franjo je u više navrata isticao politiku "nulte tolerancije" prema pedofiliji i spremnost uvođenja "vrlo oštrih sankcija. Također je osnovao stručno povjerenstvo za zaštitu djetinjstva unutar institucija Katoličke Crkve.

Papa je kazao kako su zlostavljanja bila "kamuflirana uz sudioništvo koje se ne može objasniti". Ispričao se žrtvama za "grijehe i teška kaznena djela svećeničkog seksualnog zlostavljanja" koje je opisao kao "svetogrdni kult" koji je vrijeđao Boga, prenosi BBC. 

"Također vas molim za oprost zbog grijeha onih crkvenih vođa koji nisu adekvatno odgovorili na izvješća o zlostavljanjima", kazao je Franjo.

Susret sa žrtvama je nastavak smjera prethodnog pape Benedikta XVI., no ovo je bio prvi takav susret u samom Vatikanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara