Papa svog tajnika zadužio za nadzor Vatikanske banke

Papa svog tajnika zadužio za nadzor Vatikanske banke

Foto: Guliver image/Getty images

PAPA Franjo je u četvrtak svog osobnog tajnika Alfreda Xuereba zadužio da nadzire aktivnosti Vatikanske banke, izvješćuje Reuters, ocjenjujući to očitim znakom papinih nastojanja da poslovanje banke učini transparentnijim i da popravi njezinu lošu sliku u društvu.

Xuereb, 55-godišnji malteški prelat, biti će zadužen za nadzor dvaju povjerenstava koje je Papa oformio kako bi se kontrolirala banka i ekonomska struktura te financije Svete Stolice, priopćio je Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon ustoličenja u ožujku, papa Franjo se uhvatio ukoštac s problemom Vatikanske banke, godinama umiješane u brojne financijske skandale. Banka, službeno znana kao Institut za vjerske poslove (IOR), pod istragom je za pranje novca. Xuereb će izvještavati Papu o radu povjerenstava i akcijama koje treba poduzeti. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je kazao novinarima da Xuereb u ovoj ulozi neslužbeno radi već neko vrijeme, ali da će to sada moći raditi učinkovitije.

Vatikan je s Italijom potpisao sporazum o razmjeni financijskih i bankarskih informacija, a IOR je otvorio internetsku stranicu www.ior.va i počeo je izdavati godišnja izvješća.

Papa Franjo je natuknuo i mogućnost zatvaranja IOR-a ukoliko se ne reformira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara