Parafiskalnom toljagom po glavi malog poduzetnika

Parafiskalnom toljagom po glavi malog poduzetnika

Foto: Hina

MALIM poduzetnicima, pogotovo onima koji imaju manje od 49 zaposlenika dogodio se novi namet zbog obveze obučavanja ili plaćanja osobe ili vanjske tvrtke koja će se brinuti o zaštiti na radu. Umjesto da se poduzetnicima omogući da rade sa što manje troškova, barem dok su u fazi dojenčeta, odlučeno je da im se nametne novi parafiskalni namet. Dakle opći dio ispita koji treba položiti je 800 kuna, dok je opći i posebni dio, ako je nekome potreban, košta 1200 kuna, kazali su u resornom ministarstvu.

Kako su me mnogi kontaktirali na tu temu, pitali smo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava gdje je prvi čovjek Mirando Mrsić što i kako i to smo vam donijeli u prethodnom tekstu s odgovorima ministarstva, no sada idemo malo dalje iz kuta poduzetnika.

Vlasnik koji je ujedno poslodavac i radnik, mora provoditi zaštitu nad samim sobom

Dakle, odlučilo se za sve tvrtke da moraju imati nekoga tko će posao obavljati, ako neće sami onda moraju uzeti nekoga. Uzmimo primjer male ICT tvrtke, 1-5 zaposlenih, dakle sam vlasnik ujedno i poslodavac i posloprimac i mora provoditi zaštitu nad samim sobom, ali prije toga platiti stručno osposobljavanje ili ispit.

Naime, jedan od kriterija je da je poslodavac odnosno njegov ovlaštenik stekao potrebna znanja iz zaštite na radu tijekom redovnog školovanja. Ili ako to ne može poslodavac će morati svog odabranog radnika (ovlaštenika), s najmanjom srednjom stručnom spremom, uputiti na polaganje općeg dijela stručnog ispita pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Ima naravno i treću slučaj da ako niti to ne može ispuniti morat će platiti nekome drugome. Naime, ako poslodavac, obzirom na strukturu stručne spreme svojih radnika, nije u mogućnosti ispuniti kriterije ugovorit će obavljanje tih poslova s ovlaštenom vanjskom osobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena vanjske usluge upravljanja zaštitom na radu 2500 kuna godišnje

Prema informacijama s tržište tvrtke koje se bave poslovima zaštite na radu već su iskoristile priliku i počele sumanuto slati e-mailove, newslettere, neki bi rekli i spam (ali bore se za posao što je pohvalno), nudeći svoje usluge koje se kreću od 2500 kuna pa na više godišnje za upravljanje zaštitom na radu. Postavlja se pitanje samo čime, virtualnom zaštitom na radu.

Kako bi neki rekli okrenimo pipu naopaku jer to je vrlo važno, zato pazite da se ne nabodete. Dakle, zar zaista netko misli da je nekome tko je i poslodavac i zaposlenik u interesu da se ozljedi, bude nesposoban za posao. Pa to je ravno samoubojstvu, a direktive da, neka se provode. Međutim naganjajte onda vi iz ministarstva, jer imate i inspektore one koji rade na crno i zato mogu biti jeftiniji od onih koji plaćaju svoje obveze državi. Jer to je nelojalna konkurencija. Znam bit će onih koji će reći to se sve zna međutim, ovaj novi parafiskalni namet je toljaga – sa smijehom mi reče jedan mali ICT poduzetnik. Jer eto i Hrvatska gospodarska komora je krenula u naplatu i za „jadni d.o.o.“ iliti mali „J.d.o.o“ sa svojim parafiskalnim nametom.

Eto pa ti budi ovdje poduzetnik!

                                                                            Dražen Tomić, glavni urednik portala ICT Business

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara