"Parlament Srbije mora utvrditi stvarne uzroke odlaska Srba iz Hrvatske"

Foto: Arhiva

REGIONALNI odbor za pomoć izbjeglicama u Vojvodini pozvao je predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković da zakaže posebnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stvarnim uzrocima odlaska Srba iz Hrvatske i o odgovornosti Srbije za to stradanje, prenio je u utorak internetski portal "Autonomija", Neovisnog društva novinara Vojvodine.

Odgovornost Srbije

"Krajnje je vrijeme da se nakon 19 godina utvrde stvarni krivci za pogrom i izdaju srpskog naroda te javno žigoše i kazneno goni one koji su digli srpski narod na pobunu protiv hrvatske države, a onda tijekom ‘Oluje’ prvi podvili rep i pobjegli u Srbiju”, navodi se u priopćenju za javnost odbora.

Dodaje se da država Srbija mora odgovoriti na pitanje kako se moglo dogoditi da čitavo vojno, policijsko i državno vodstvo tadašnje samoproglašene "Republike Srpske Krajine" napusti Knin i "bude dobrodošlo u Srbiju, iako je ostavilo goloruki narod na milost i nemilost hrvatskim vojnim i policijskim snagama", piše u priopćenju, čiji autori tvrde da su hrvatska vojska i policija "spalile više od 10.000 kuća i pobile više od 2.000 ljudi, uglavnom žena i staraca".

Pranje vlastite savjesti

Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine pozvao je predsjednike Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) - Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića - da se izjasne o vlastitom sudjelovanju i o odgovornosti u kreiranju politike koja je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kako tvrdi odbor, "slomila kralježnicu" srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta politika izazvala je mržnju, sukobe i rat te masovni progon sunarodnjaka, otimanje i uništavanje njihove imovine, koja im ni nakon 20 godina nije vraćena", piše u priopćenju za javnost.

Odbor ocjenjuje se da praksa po kojoj se državno vodstvo Srbije zajedno s izbjeglicama iz Hrvatske, ali i s "poznatim profiterima" iz nekih nevladinih udruga jednom godišnje pojavljuje u Crkvi svetog Marka u Beogradu, obilježavajući obljetnicu "Oluje", nije ništa drugo do "pokušaj pranja vlastite savjesti" za stradanje srpskog naroda.

Utvrditi odgovnornost

Ta izbjeglička udruga, prenosi „Autonomija“, pozvalo je srbijansku vladu da odnuje i posebnu radnu skupinu radi "utvrđivanja odgovornosti" međunarodnih organizacije, prije svega UNHCR-a i OESS-a.

Dodaje se da su te organizacije, uz pomoć Srpskog demokratskog foruma iz Beograda i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada, izravno utjecale na krajnje negativan ishod pregovora o vraćanju stanarskih prava Srbima izbjeglim iz Hrvatske, i trajni gubitak više od 40.000 srpskih stanova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara