Parlamentarni izbori u Francuskoj: Socijalisti pred apsolutnom većinom

Parlamentarni izbori u Francuskoj: Socijalisti pred apsolutnom većinom

Foto: AFP

U FRANCUSKOJ se danas održao prvi krug parlamentarnih izbora. Birališta su zatvorena, a izlazne ankete sugeriraju da će većinu osvojiti socijalisti predsjednika Francoisa Hollandea, zajedno s koalicijskim partnerima, javlja BBC.

Institut CSA objavio je da će socijalisti osvojiti između 283 i 329 mjesta u parlamentu, a Zeleni između 12 do 18 mandata. To će omogućiti Hollandeu da dobije neophodnih 289 zastupničkih mjesta za apsolutnu većinu u 577-članom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlazne ankete pak predviđaju da će socijalisti dobiti oko 35 posto glasova, kao i njihov najveći rival, desno orijentirana stranka UMP. Međutim, ako se socijalistima pribroje i glasovi njihovih partnera, Zelenih, lijeva koalicija dobiva prednost i približava se 40 posto.

Takav je rezultat nešto bolji od onoga koji su socijalistima i njihovim partnerima predviđale ranije ankete. Smatralo se da će predsjednikova stranka s koalicijskim partnerima osvojiti između 31 i 35 posto glasova, a UMP, stranka bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja između 34 i 35 posto. Ankete također predviđaju da će ostale lijevo orijentirane stranke, za koje se očekuje da će podržati socijaliste, osvojiti 12 do 13 posto.

Ishod izbora značajno će odrediti dubinu reformi koje je najavio francuski predsjednik Hollande. BBC-jev dopisnik iz Pariza podsjeća da socijalisti već kontroliraju Senat, a sada će, po svemu sudeći, dobiti većinu i u Narodnoj skupštini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara