Peratović: Josipović, Bajić i Perković opstruirali su slučaj Levar

Peratović: Josipović, Bajić i Perković opstruirali su slučaj Levar

Screenshot: N1

U NOVOM danu na N1 Tihomir Ladišić je ugostio novinara Željka Peratovića.

Povod je to što je danas na programu ZagrebDoxa na rasporedu film o kojem se dugo govori: "Titovi odredi smrti". Njemački autori istražuju temu likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj, posebno ubojstvo Stjepana Đurekovića.

"Poznajem autore filma, javili su mi se još prije europskog uhidbenog naloga, dao sam im izjave za njemačke televizije. Početkom prošle godine otišao sam u München, izbrifirao ih i spojio s ljudima iz Hrvatske i jako mi je drago da su radili taj film", kaže Peratović i dodaje da je bilo velikih otpora prema
prikazivanju filma u Hrvatskoj, zbog spominjanja Tita.

"Ipak, mi se trebamo ugledati na Njemačku, koja kritički gleda na svoju prošlost, što joj omogućava da prošlost ostavi iza sebe i okrene se budućnosti", kazao je Peratović.

"Sastajali smo se na tajnim lokacijama, službene dokumente nisu mogli dobiti", objašnjava Peratović kako je teklo snimanje filma u Hrvatskoj.

"Ideološke borbe između HDZ-a i SDP-a kontroliraju mainstream medije"

Na upit zašto se u Hrvatskoj nije mogao snimati film o ubojstvu Đurekovića, kaže da kada je suđenje počelo, više nije bilo emisija i rasprava, već su se u medijima pojavljivale samo šture informacije.

"U Hrvatskoj ovaj proces bi trebao sa sobom nositi neku vrstu katarze i suočavanje s prošlošću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi ne dobivamo informacije o suđenju, jer se u Hrvatskoj vode ideološke borbe između HDZ-a i SDP-a, koji kontrolira mainstream medije", objašnjava.

Kazao je da Hrvatska nije dovoljno upoznata s načinom na koji funkcionira njemačko pravosuđe.

"Josipović, Bajić i Perković su opstruirali slučaj Levar"


"Totalno smo i dalje u jednom sluđenom stanju, mračni duhovi prošlosti i dalje razdiru društvo, to se vidi na svakom koraku", kazao je Peratović.

Govoreći o slučaju Milana Levara, kaže kako se kod nas sve dosad radilo selektivno i tendenciozno.

"Vidio sam sve, znam cijelu piramidu, od naručitelja do izvršitelja"

"Mi se nismo uspjeli transformirati iz jednopartijskog sustava. Slučaj Levar je aktualiziran nakon što sam ja prigovorio Josipoviću i Saši Perkoviću te Bajiću da su oni opstruirali taj slučaj. Rekonstruirao sam taj slučaj i čim sam iznio tvrdnje o opstrukcijama, policija je odmah izdala nagradu od 100.000 kuna za informacije o njegovom ubojstvu.

Vidio sam sve, znam cijelu piramidu, od naručitelja do izvršitelja. Sada se opet kreće s najnižim izvršiteljima, a neki od njih su i svjedoci u postupku u Münchenu", objasnio je Peratović.

"Ne postoji nikakva stvarna namjera da se taj slučaj riješi", dodao je. Svu dokumentaciju o ubojstvu Levara predao je, kako kaže, Ranku Ostojiću i Zoranu Milanoviću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara