Peratović: Karamarko je studirao 10 godina, diplomu je dobio na prevaru!

Foto: Zvonimir Barišin / Cropix

KADA je u pod kakvim okolnostima diplomirao šef HDZ-a Tomislav Karamarko? Pitanje je to kojim se već neko vrijeme na svom blogu bavi slobodni novinar Željko Peratović.

Naime, Karamarko je u različitim biografijama navodio različitu godinu diplome. Kroz godine su se tako, u raznim službenim biografijama dok je Karamarko obavljao dužnost šefa SOA-e i ministra unutarnjih poslova, mogli naći podaci da je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1985., 1987. i 1989. godine.

Studirao deset godina, od toga pet "na divlje"

Točan je, čini se, ovaj zadnji nadnevak, iako u Karamarkovoj biografiji stoji i da se već 1987. godine zaposlio u Državnom arhivu kao povjesničar. Kako bi utvrdio zbog čega Karamarko "mulja" s biografijom, Peratović se uputio na zagrebački Filozofski fakultet i prokopao po njihovoj arhivi.

Došao je do vrlo interesantnih saznanja: Karamarko je povijest na Filozofskom studirao čak deset godina, od toga pet na "divlje". Dvopredmetni studij povijesti Karamarko je upisao školske godine 1979./80. Uz povijest je studirao i slavistiku.

Međutim, kako Peratović tvrdi na svom blogu, drugi predmet Karamarka nije zanimao. Želio je studirati jednopredmetnu povijest, ali nije imao ni dovoljno dobre ocjene, ni dovoljno dobre rezultate na prijemnom ispitu, da bi mu se ta želja ostvarila.

Karamarko se stoga, tvrde Peratovićevi sugovornici s Filozofskog, odlučio za neortodoksnu metodu: pohađao je samo nastavu povijesti, dok je drugu studijsku grupu sasvim ignorirao. Zbog toga je sve do 1985. godine, koja je u njegovom studiranju bila prijelomna, Karamarko zapravo ostao student prve godine.

"Smuljali" novog pročelnika

Peratović tvrdi da je u arhivi Filozofskog pronašao dokaz da Karamarko u prve četiri godine studiranja nije upisan niti u jedan semestar. Nastavu je pohađao samovoljno, "na divlje", slušajući samo one predmete koje želi i skupljajući potpise na odsjeku za povijest.

Školske godine 1984./85. imenovan je novi Pročelnik Odsjeka za povijest. U uredu mu se vrlo brzo, tvrdi Peratović, pojavio Karamarko s grupom studenata (koje je navodno upravo on organizirao). Zatražili su da ih se prebaci na jednopredmetni studij povijesti.

Novom su pročelniku objasnili da su na Odsjeku za povijest odslušali sve predmete na sve četiri godine studija. Zatražili su da ih se s dvopredmetnog studija povijesti prebaci na jednopredmetni studij. Štoviše, zatražili su čak da ih se odmah upiše ili na četvrtu godinu jednopredmetnog studija povijesti ili da im se prizna da su apsolventi.

S obzirom da takvog slučaja na Filozofskom fakultetu nikada ranije nije bilo, pročelnik je, tvrdi Peratović, bio sasvim zbunjen. Savjet je tražio od pravne službe fakulteta, kao i od dekana. Realno, Karamarka su tada slobodno mogli izbaciti s fakulteta na kojem, tvrdi Peratović, ionako nije bio upisan kao student zadnje četiri godine.

Odsjek za povijest i Znanstveno-nastavno vijeće fakulteta na kraju su ipak odlučili "spasiti" Karamarka i njegovu družbu. Omogućeno im je da upišu treću godinu jednopredmetnog studija povijesti, uz uvjet da nadoknade razliku u predavanjima, seminarima i ispitima. Svaki profesor posebno trebao je odlučiti na koji će način Karamarko i ostali studenti kod njih odraditi nadoknadu.

I nakon prebacivanja nastavio po starom

Karamarko i njegovih pet kolega ovakvu su odluku, piše Peratović, objeručke prihvatili. No, blagonaklonost fakulteta i dalje su navodno nastavljali bezobrazno iskorištavati. Na početku svakog semestra su, predvođeni Karamarkom, išli kod profesora i pitali ih moraju li ponovo slušati njihova predavanja, s obzirom da su ih već odslušali na dvopredmetnom studiju.

Većina profesora davala im je potpise bez problema s obzirom da ni sami nisu znali kako reagirati u takvoj situaciji. I usprkos tome je, međutim, Karamarku trebalo ukupno deset godina, sve do 1989. godine, da konačno završi fakultet.

Karamarko bez komentara

Pokušali smo dobiti i komentar Tomislava Karamarka i to preko HDZ-a. Jučer smo poslali pismeni upit, a danas nam je glasnogovornica potvrdila da ćemo skoro dobiti odgovor jer je Karamarko na godišnjem odmoru. No, odgovore nismo dobili, a glasnogovornica nam se više nije javljala. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara