Pet mrtvih u sukobima na istoku Ukrajine

Pet mrtvih u sukobima na istoku Ukrajine

Foto: FAH

U NOVIM sukobima između separatista i vladinih snaga na istoku Ukrajine u subotu su ubijena trojica ukrajinskih vojnika i dvoje civila, objavili su pobunjenici i vladine snage.

Sukob se nastavlja samo dan nakon što su borbe između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vojnih snaga za kontrolu nad zračnom lukom Doneck prekinule mirovne pregovore.

Glasnogovornik ukrajinske vojske negira da su pobunjenici zauzeli zračnu luku istočno od Donecka te kaže da je stanje ondje vrlo teško nakon višemjesečnih sukoba za kontrolu tog strateški važnog mjesta koje se nalazi usred teritorija pod kontrolom pobunjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sinoćnjem pobunjeničkom napadu na zračnu luku kraj Donecka ubijena su šestorica ukrajinskih vojnika, a ranjeno ih je osamnaest. Aerodrom drže vladine snage, iako su od toga kompleksa zgrada s višekatnim kontrolnim tornjem nakon devetomjesečnog sukoba ostale samo ruševine.

"Snage koje sudjeluju u protuterorističkoj akciji drže pod kontrolom ovo važno mjesto imaju", rekao je glasnogovornik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Andrij Lisenko.

Predstavnici Ukrajine i Rusije, separatistički vođe i dužnosnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trebali su se u petak sastati u bjeloruskome glavnom gradu Minsku i pokušati obnoviti mirovne pregovore i prekid vatre.

No taj sastanak tzv. kontaktne skupine nije se održao unatoč pozivu ukrajinskoga predsjednika Petra Porošenka i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara