Petero vojnika ubijeno u borbama oko Debaltsevea, separatisti regrutiraju 100 tisuća vojnika

Petero vojnika ubijeno u borbama oko Debaltsevea, separatisti regrutiraju 100 tisuća vojnika

Foto: FAH

PET UKRAJINSKIH vojnika ubijeno je, a njih 29 je ranjeno u borbama protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, objavio je glasnogovornik ukrajinske vojske danas ujutro, javlja Reuters.

Separatisti su odlučnije pritisnuli ukrajinske snage kod Debaltsevea, strateški bitnog gradića sjeveroistočno od Donjecka.

Do novih obračuna došlo je nakon jučerašnje propasti mirovnih pregovora.

Kijevska vojska objavila je kako su separatističke snage u zadnja 24 sata izvele preko 100 artiljerijskih, raketnih i tenkovskih napada na ukrajinske položaje i kvartove u okolici.

"Kao rezultat tih napada, Ukrajina je izgubila pet vojnika, a još 29 njih je ranjeno", rekao je glasnogovornik Vyacheslav Seleznyov.

Separatisti u Donecku mobiliziraju 100.000 vojnika

Čelnik separatističke republike Doneck, na istoku Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak kako se sprema sljedećih dana mobilizirati 100.000 muškaraca za borbu s ukrajinskim snagama.

"Do opće mobilizacije doći će u Narodnoj republici Doneck za deset dana, predviđena je mobilizacija do 100.000 osoba", kazao je Aleksandar Zaharčenko kojega citira službena separatistička agencija DAN.

Ustanici su zaprijetili prošlog tjedna širenjem ofenzive na čitavo područje regija Doneck i Luhansk čiji je velik dio još uvijek pod nadzorom vlasti u Kijevu.

Ustanički istok, zahvaćen oružanim sukobom gotovo deset mjeseci, doživio je krvavi vikend tijekom kojeg je ubijeno pedesetak vojnika i civila dok su mirovni pregovori o prekidu vatre održani u subotu propali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara