Peti bailout: EU će morati spašavati i Sloveniju?

Ilustracija: Guliver image/Getty images

IAKO je kriza eurozone u posljednje vrijeme pala u drugi plan, problemi s kojima se suočavaju banke u Sloveniji polako dospijevaju u javnost. Milijarde eura loših kredita učinili su od ove zemlje savršenog kandidata za još jedan bailout, piše njemački Der Spiegel.

Ministri financija eurozone sve više vjeruju da će Sloveniji biti potrebna pomoć "izvana" kako bi sredila svoj bankarski sustav. Njemački poslovni dnevnik Handelsblatt piše kako će Eurogrupa o problemima u Sloveniji raspravljati na sastanku idućeg petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski ministar vanjskih poslova trebao bi ministrima vanjskih poslova eurozone predočiti izvještaj o gospodarskom stanju u Sloveniji, koje se u posljednjih nekoliko mjeseci dodatno pogoršalo. Zemlja je u recesiji i još uvijek se bori da svoj proračunski deficit svede na minimum od tri posto BDP-a.

Handelsblatt navodi neimenovane izvore u eurozoni koji kažu kako će Europska središnja banka vjerojatno morati odobriti slovenskim bankama 'hitnu podršku likvidnosti', baš kao što je u ožujku učinjeno i za Cipar.

Vlada u Ljubljani, piše Der Spiegel, očajnički želi izbjeći situaciju u kojoj će postati peta država kojoj je potreban bailout. Četiri države već su iskoristile bailout - Grčka, Irska, Portugal i Cipar. Španjolska je također primila "hitni zajam" za spas svog bankarskog sustava, ali je uspjela izbjeći bailout, koji bi podrazumijevao nove oštre rezove u proračunu i rast poreza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara