Picula: Moramo reći "ne" pritiscima GMO industrije

Foto: Hina

U RASPRAVI o medu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zastupnik Tonino Picula je istaknuo kako je dužnost zastupnika kao direktno izabranih predstavnika naroda, zaštititi buduće naraštaje, pružiti im mogućnost za siguran uzgoj hrane i transparentnost plasmana na tržište Unije.

"Trebamo reći ne pritiscima GMO industriji i snažno se zalagati za proizvodnju meda, kako se to danas radi u Hrvatskoj – na prirodan, siguran način i u čistom okolišu", poručio je zastupnik Picula u Europskom parlamentu.

Istaknuo je da je ponosan što je Hrvatska jedna od GMO free zemalja, gdje je čak 14 od 20 županija formalno prepoznalo značaj prirodne proizvodnje i proglasilo svoja područja slobodnim od GMO proizvodnje.

"Treba prepoznati trud hrvatskih pčelara koji ulažu velike napore kako bi se držali dobrih pčelarskih praksi, koje su temelj za održivi razvoj pčelarstva. One podrazumijevaju veći stupanj odgovornosti i konstantno obrazovanje, ulaganje u objekte za vrcanje i drugu opremu te svakodnevnu brigu o pčelama", dodao je Picula.

Upozorio je na zabrinjavajući trend opadanja broja pčela i zatražio potporu Unije, pogotovo manjim proizvođačima. U Izvješću o predsjedavanju Litve, Picula je čestitajući na rezultatima, kazao da su nacionalne povijesti naših zemalja povezane velikim datumom. Istaknuo je Litvu kao primjer zemljopisno i populacijski manje zemlje članice koja je kvalitetno i uspješno obavila zadaću predsjedanja Europskom unijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara